Ennyivel nőhet a béred: te jogosult vagy a kedvezményre?

A kormány duplájára emelné a családi kedvezmény mértékét. Jelenleg ennyi pénzhez juthatsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár előzetesen arra lehetett számítani, mégsem nő a kétgyermekes családok számára igénybe vehető családi adókedvezmény összege 2015-ben.

Ehelyett a kormány ígéretet tett arra, hogy 2016 és 2019 között több lépcsőben nő majd a kedvezmény mértéke. De mennyi pénz jár így jövőre, és kik vehetik igénybe ezt a támogatási formát?

Mégsem nő a kedvezmény mértéke

Az új adótörvény szerint nagyot mer álmodni a kormány, ami a kedvezmény növelését illeti, ugyanis egyenesen a jelenlegi összeg dupláját adnák a kétgyermekes szülőknek. Így 2019-ben a jelenlegi 10 ezer forint 20 ezerre nőne, bár némileg árnyalja a képet, hogy az infláció hatására ez az összeg mégsem ér majd annyival többet.

A kormány idén év elején kiterjesztette a családi adókedvezményt, így már nemcsak jövedelem, de a járulékok után is igénybe vehető a könnyítés. Így ma már 260 ezer család számára érhető el ez a támogatási forma.

Így kell igényelni

A kedvezmény egy úgynevezett adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével igényelhető, melyet a munkáltatónál kell leadni. Teljes egészében a háromgyermekes többkeresetű, illetve a kétgyermekes egykeresetű családok tudják igénybe venni a támogatást.

A családi adókedvezményre az számíthat, aki gyermekére való tekintettel családi pótlékra is jogosult, vagy várandós, de az is, aki rokkantsági járadékban részesül. A kedvezmény a jogosult magánszemély összevont adóalapjából kerül levonásra.

Főszabály szerint minél több a gyermek, annál nagyobb a kedvezmény mértéke. Így egy és két gyerek esetén havonta gyerekenként 10 ezer forint, három és több gyerek esetében fejenként 33 ezer forint. A járulékokból akkor írható le a kedvezmény, ha a szülő nem keres annyit, hogy ez az összeg levonható legyen az adóalapjából.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennyivel lesz könnyebb a családoknak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán már megtalálható a 2015-ös évre vonatkozó új kalkulátor, melynek segítségével az arra jogosultak kiszámolhatják, mekkora összegre számíthatnak. Ehhez mindössze az eltartott gyerekek számát, a havi bért és az érvényesíteni kívánt összeget kell megadni.

A családi adókedvezménnyel a kormány célja a gyermekvállalás ösztönzése, ám a jelek szerint jövőre csak a házasságkötésre akar ösztökélni a kabinet. Erre utal, hogy a bár a családi adókedvezmény összegét nem emelik, havonta fejenként 5 ezer forinttal maradhat több a friss házasok kasszájában.

Ezt is szeretjük