A kormány szerint egyre jobb a nőknek: vajon igazuk van?
Csökken ugyan a női munkanélküliség, de nem biztos, hogy minden rendben van.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre csak emelkedik a nők foglalkoztatási mutatója, amire a kormány láthatóan nagyon büszke.

De tényleg egyre jobb emiatt Magyarországon a nők helyzete? Valóban jobban él az a nő, aki a statisztika szerint már nem munkanélküli?

Közel kétmillió nő dolgozik

Nálunk csökkent legnagyobb mértékben - minden hónapban - a nők szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája az elmúlt nyolc hónapban az uniós tagállamok közül. A harmadik negyedéves adatok szerint már 1,9 millió nő dolgozik, ami 56,5%-os foglalkoztatási rátát jelent - mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

Ez azt jelenti, hogy a munkaképes magyarországi nők több mint fele nem munkanélküli, azonban még van hova javulni. Jelenleg az uniós átlag a nők foglakoztatása terén 59,6%-os.

Szalai szerint a javulás egyértelműen a kormány intézkedéseinek tudható be. Ezek közül kiemeli a munkahelyvédelmi akciótervet, illetve a gyed extrát is. Utóbbi népszerűségével ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

A jól fizető állásokban férfiuralom van

Két dologról nem szólt Szalai Piroska, mégpedig arról, hogy az újonnan munkába álló nők közül mennyien dolgoznak közmunkában, de az is érdekes, hogy a Magyarországon dolgozó nők mennyit keresnek férfi kollégáikhoz képest.

A magánszférában - tehát nem közmunkában és nem is a közszférában - dolgozók kevesebb mint fele, 46,5%-a nő - ez szerepelt a Hay Group menedzsment tanácsadó cég májusi felmérésében. A felső vezetők körében még rosszabb, alig több mint 22% a nők aránya.

A nőknek jóval alacsonyabb fizetéssel kell beérniük, mint a férfiaknak. Egy friss uniós kutatás szerint Magyarországon átlagosan több mint 20% a két nem közti bérkülönbség. Ez persze abból is adódik, hogy a tipikusan női szakmáknak tekintett munkakörökben - ápolók, pedagógusok - az átlagosnál is rosszabbul lehet keresni.

A közmunkás javítja a statisztikát, de megélni nagyon nehezen tud

Az pontosan nem derül ki a kormány közléséből, hogy az említettek közül hányan dolgoznak közmunkában. A legutóbbi KSH-statisztikák szerint 166 ezer közfoglalkoztatott volt Magyarországon, de a javuló foglalkoztatási statisztikákba beleszámítanak egyes külföldön dolgozók is. Persze így könnyű javítani a statisztikai adatokat, és az adatok további javulása borítékolható, mivel a kormány tervei szerint egyre több és több közmunkás lesz az országban.

A közmunka bére bár magasabb, mint a munkanélküli segély, ám jóval alatta marad a minimálbérnek, a létminimum összegéről nem is szólva.

Ezt is szeretjük