Újabb szakemberhiány jöhet: ezúttal a gyerekeket is érinti

A főiskoláról kikerülve megalázóan alacsony a fizetés egy fontos szakmában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány tervei szerint csaknem ezer új óvodai férőhely állhat rendelkezésre a jövőben ott, ahol abból ma még hiány van.

Közben viszont már most kevés az óvónő, akik közül sokaknak beragadt a diplomájuk, de a nem túl vonzó fizetés sem segít a helyzeten. De mennyit keres egy óvónő, és kinek lehet vonzó ma ez a pálya diplomával?

Új óvodai férőhelyekre lesz szükség, de nincs elég óvónő

"Jövő év júniusának végére 897 új óvodai férőhely létesülhet azokon a településeken, amelyeken a várható óvodások száma és a rendelkezésre álló óvodai férőhely viszonyában az óvodakötelezettség bevezetésével férőhelyhiány várható" - ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI.

A fejlesztésre mintegy 1 milliárd forintot szán a kormány, hiszen például olyan intézkedések bevezetését gátolta eddig a férőhelyek hiánya, mint a kötelező óvoda hároméves kortól. Sőt, Novák Katalin, az EMMI államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában jelentette be, hogy jövő szeptembertől óvodalátogatáshoz kötik a családi pótlék folyósítását.

Ahhoz azonban, hogy az összes három és hat év közötti gyereket fogadni tudják ezek az intézmények, nem csak plusz csoportszobákra lesz szükség. A Világgazdaságnak nyilatkozva Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője elmondta, sok helyen nem a férőhelyek, hanem a szakemberek hiánya okoz problémát. Ha tovább nő majd a férőhelyek száma, az pedig még több munkaerőt igényel majd.

Beragadt diplomák és alacsony bérek

Fábián szerint a szakemberhiány egyik oka az lehet, hogy sok végzős óvodapedagógus nem juthatott hozzá diplomájához, mert a mai napig nem tudta letenni a nyelvvizsgáját. A diplomához legalább egy középfokú nyelvvizsga szükséges. Fábián utal arra is, hogy a magasnak nem mondható bér sem lehetett vonzó, de szerinte az életpályamodell bevezetésével ez a gond kissé mérséklődni látszik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A pedagógusi életpályamodell a végzettségen kívül a ledolgozott évek számát jutalmazza leginkább, így a kezdő pedagógusoknak a legkisebb a bére. Nehéz lehet főiskolai diplomával alig több mint 100 ezer forintos nettó fizetéssel boldogulni.

A főiskoláról frissen kikerültek két évig gyakornoknak számítanak, majd az ezt követő vizsga után léphetnek az egyes fokozatba a bértáblán, ahol eztán háromévente nő a bérük.

Kérdés, hogy a kormány által 2017-ig teljesíteni kívánt életpályamodell mennyit javít a helyzeten, igaza lesz-e Fábiánnak, és tényleg többen szeretnének erre a pályára lépni a béremelés miatt. Ennek hatását azonban jövő szeptemberben még aligha lehet érezni, így továbbra is kérdés, hogyan orvosolják a szakemberhiányt.

Ezt is szeretjük