Fontos változások a bankoknál: jobban figyelnek majd rád
Megszavazta a parlament a fair bank törvényt, de mit jelent ez egész pontosan?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljessé vált a kormány hiteles csomagja, amikor hétfőn a forintosítás mellett a fair bankokról szóló törvényre is rábólintott az Országgyűlés.

Orbán Viktor már júniusban is arról beszélt, hogy a tisztességtelen bankok korszaka lezárult, jöhetnek a fair pénzintézetek. De mégis mit jelent ez, kiket és hogyan érint az új szabályozás?

Fogyasztóvédelmi garanciák az új hiteleseknek

Az Igazságügyi Minisztérium még a fair bankokról szóló törvénytervezet elfogadása előtt azzal érvelt az új határozat mellett, hogy hatására a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytatnak majd, illetve erős fogyasztóvédelmi garanciák lépnek életbe.

A fair banki törvény tehát a jövőben hitelt felvenni szándékozók számára igazán fontos, hiszen rengeteg minden megváltozik az eddigi ügymenethez és feltételekhez képest. Nemcsak a bankok, de a hitelfelvevők számára is szigorúbb szabályokat ír elő a törvény.

Alapos tájékoztatás és gondolkodási idő

Az ingatlanokra felvett hitelek ügyintézésekor a bankok nem kötelezhetik az ügyfelet arra, hogy egyből aláírja a szerződést, hanem biztosítani kell legalább egy hetet arra, hogy a kérelmező alaposan tanulmányozza a dokumentumokat, és csak utána szignózza azokat.

A törvény előírja, hogy az eddigieknél egyértelműbben és alaposabban kell tájékoztatni az ügyfelet arról, milyen költségekkel is jár pontosan havonta az, ha az adott hitelbe belevág. A teljeskörűség még viszonylag könnyen ellenőrizhető, az azonban nem teljesen világos, hogyan ítélik majd meg a közérthetőséget.

Rögzített költségek, szabályozott kamatemelés

Lényeges új elem, hogy ezentúl előre rögzíteni kell a szerződésben, hogy milyen költségek fordulnak elő a hitelfelvétel ideje alatt, így a bank egyoldalú módosítással új díjtételeket nem vezethet be.

A hitelfolyósítás költségét a törvény a hitel 1%-ában maximalizálta. Néhány kivétellel csak az infláció mértékével emelhet díjat a bank, és évente csakis egyszer, április 1-jén.

A kamatemelést is szigorúan limitálja a törvény. Három évnél rövidebb futamidejű és fix kamatozású hitel esetében egyáltalán nem lehet majd emelni, három évnél hosszabb futamidő mellett is csak háromévenként, legfeljebb ötször, és csak a jegybank által meghatározott mértékben.

Ha a bank szerződést szegett, úgy az ügyfelet megilleti a kártérítés. A törvény maximalizálja azt a díjat is, amit a törlesztés késése miatt vet ki bank, illetve az előtörlesztési díjjal is hasonlóan jár el.

Ezt is szeretjük