Elképesztő áremelkedés jöhet: mutatjuk, kik járnak a legrosszabbul

A kormány intézkedései komoly áremelésekhez vezethetnek, és elbocsátások is várhatók.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Több fronton is érkezhetnek radikális változások a napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek életébe. Az egyik nagy áruházlánc már lépett is a fejlemények hatására, de feltehetőleg a többi is erre kényszerül hamarosan.

Összeszedtük, hogy mire számíthat az átlagos vásárló akkor, ha minden szabályozás a jelenlegi állás szerint jut át a parlamenten. A budapestiek többsége duplán rosszul járhat.

Brutális adóemelés

Az új adótörvények brutális mértékben emelik meg 2015-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Az emelés hatására egyes láncoknak akár tízmilliárdos nagyságrendű plusz terhet is jelenthet a megemelt adó, a Spar közlése szerint csak nekik 8-9 milliárd forint plusz jelent ez évente.

Mivel az adóemelés sávos, tehát a nagyobb bevétellel rendelkező cég arányosan is többet fizet, a legnagyobb csapást pont azok az áruházak szenvedik el, ahol a legtöbben vásárolnak napi fogyasztási cikkeket. Bár az egyik érintett, a Spar már bejelentette, nem szeretnének áremelési hullámot elindítani, nem valószínű, hogy ezt megússzák, így az olcsóságuk miatt is látogatott boltok nem lesznek már ennyire olcsók.

Áremelkedés mindenütt

A Nemzetgazdasági Minisztérium - NGM - kedden terjesztett be egy javaslatot a törvényhozás elé, mely előírná azt, hogy az 50 milliárd forintot elérő nyereséggel bíró láncoknak kötelező lesz nyereségesnek lenni két éven át. A törvény 2018-ban lépne életbe, ám nem tudni, hogy visszamenőleg is érvényes lesz-e.

Ezzel még tovább nő a nagyobb láncok terhe, mely csak növeli az áremelkedés kockázatát. Az Auchan, a Spar és az Aldi az elmúlt két évben veszteséges volt, így később kénytelenek lennének árat emelni vagy munkaerőt leépíteni annak érdekében, hogy legalább minimális nyereséget írhassanak jóvá egy szűkösebb évben is.

A budapestiek többszörösen rosszul járnak

A budapesti belvárosban élők azzal nézhetnek szembe, hogy megszűnnek az eddig viszonylag olcsóbb bevásárlást jelentő láncok, és maradnak azok a kis üzletek, melyek sokszor csak a turisták számára megfizethetők.

Egy törvényjavaslat szerint ugyanis tilos lenne világörökségi terület nagyvárosias lakóterületén belül diszkontot, nagyméretű szupermarketet, illetve hipermarketet létesíteni. Amik eddig megépültek, azoknak 2018. január 1-ig be kéne zárniuk. Ez a terület gyakorlatilag az egész fővárosi belső városrészt lefedi, így véget vetne a kényelmes és olcsó belvárosi élelmiszer-vásárlásoknak. Ezen a térképen nézheted meg, hogy a te lakóhelyed is beleesik-e az említett körzetbe.

Az utóbbi időben több nagy lánc is komolyan terjeszkedett a belvárosban, alternatívát nyújtva így a drága kisboltok és éjjel-nappalik mellett az ott lakóknak. A Fővám téri Vásárcsarnokban található Aldi és a Lövölde téri Lidl is áldozatul eshet, de a Batthyányi téri vásárcsarnok és a Nyugati tér Sparjának is búcsút inthetnek a környékben lakók.

Mindezek után a belvárosiak autó nélkül nem juthatnának el a városok peremén lévő hipermarketekbe, miután egy javaslat tiltaná az ingyenes buszjáratok működtetését a láncok számára. Milyen indokkal? A kormány szerint tiltott közvetlen reklám ilyen járatokat üzemeltetni.

A vasárnapi zárás adhatja meg a kegyelemdöfést

Mindennek a tetejében még a parlament előtt hever a KDNP javaslata, mely arról szól, hogy kötelező legyen a nagyobb boltoknak bezárni vasárnaponként. A kisebbik kormánypárt indoklása szerint ez azért lesz nagyszerű, mert így majd a családok nem vásárlással töltik a szabadidejüket. Csakhogy a javaslat komoly érvágás lenne sok áruház számára, akik akár több ezer alkalmazottnak adhatják ki az útját emiatt.

A héten kézzelfoghatóvá váltak az eddig csak elméletben létező káros hatások. A Spar az elmúlt hetek kormányzati döntéseit mérlegelve bejelentette, ki ugyan nem vonulnak, de felfüggesztik a magyarországi fejlesztéseket. Ez azt is jelenti, hogy munkahelyek szűnhetnek meg. A Penzcentrum.hu adatai szerint az új szabályok által sújtott áruházak ötvenezernél is több embert foglalkoztatnak.

A hvg.hu cikke szerint ezen intézkedések legnagyobb vesztese a Sparon kívül a Tesco, az Auchan és az Aldi lehet, melyek a legnagyobb forgalmú hazai áruházak, így bátran kijelenthető, hogy százezreket, de akár milliókat is érinthet, ha ezen láncok drasztikus áremeléssel próbálják meg túlélni a helyzetet. Ezek a döntések egyenként is hasonló eredménnyel járhatnak, együttesen azonban szinte borítékolható, hogy káros hatásaik lesznek.

Ezt is szeretjük