Te mennyi pénzből élnél jól? A többség ennyit szeretne keresni
A szegények kevesebbel is beérik, de az is számít, hol laksz. Megérkeztek a legújabb adatok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A KSH szegénységi felmérésének hiányáról szóló cikkünkkel egy napon a hivatal némi késlekedés után megjelentette idei tanulmányát a témában.

A tanulmányból rengeteg mindnet meg lehet tudni a magyarországi háztartások anyagi helyzetéről, de talán mindennél beszédesebb az, hogy különböző státuszú háztartások milyen jövedelmi szinttel lennének elégedettek. Budapesten lehet a legjobban, Észak-Magyarországon a legrosszabbul keresni.

Legalább 127 ezer forintra van szüksége a magyaroknak

A háztartások egy ötfokú skálán nyilatkoztak arról, mekkora nettó jövedelmet tartanának szükségesnek a nagyon szűkös szinttől a nagyon jó életszínvonalig. Ezek a tanulmány alapján jól tükrözik a háztartások valódi anyagi lehetőségeit, mivel a szerényebb pénzből élők már olyan havi jövedelemmel is kiegyeznének, amelyet egy magasabb státuszú család elégtelennek tart.

Az átlag alapján a hazai családok az átlagos megélhetési szinthez nettó 127 ezer forintos fejenkénti bevételt tartottak szükségesnek, a nagyon jó szinthez viszont már 229 ezer forintra lenne szükség.

A társadalom legtehetősebb ötödrészéhez tartozók az átlagos megélhetéshez minimum 170 ezer forintot tartanak szükségesnek, a nagyon jóhoz pedig legalább 310 ezer forint szükséges fejenként - vallotta ez a társadalmi csoport.

A szegényebbek igényei jóval alacsonyabb ennél. Ők egy átlagos megélhetési szinthez 80 ezer forinttal is kiegyeznek, nettó 147 ezer forint fölötti jövedelem esetén pedig már nagyon jó szintről beszélnek. Az elvárásaik tehát jóval alacsonyabbak a gazdagokénál, a legszegényebbek már feleannyi pénzből nagyon jól ki tudnának jönni.

Budapesten lehet a legjobban keresni

A KSH kutatása szerint tavaly a magyar háztartások éves bruttó jövedelme fejenként 1 millió 287 ezer forint volt, mely szerint bruttó 107 ezer forint jutott minden családra, amibe az inaktívak, a nyugdíjasok és a gyerekek is beletartoznak. Egy négyfős családnál ez bruttó 430 ezer forint, mely után még persze adózni kell.

A bruttó átlagkeresetek 238 ezer forint körül mozognak, legalábbis a KSH novemberben közölt adataiból ez látszik. Ez gyermek nélkül nettó 156 ezer forint körül van, két gyermeke esetén viszont már 202 ezer forintot vihet haza a dolgozó.

Az utóbbi években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség, ám még mindig az uniós átlag alatt van - állítja a tanulmány. A legtöbb tehetős ember Budapesten él, a legkiegyenlítettebb jövedelmi helyzet pedig a megyei jogú városokban van, így ezeken a településeken lelhető fel leginkább az úgynevezett középosztály.

A legjobban a középső országrészben, a fővárosban és környékén élők keresnek, a legkevesebbet pedig Észak-Magyarország térségében keresik az emberek. Korábban összeszedtük a legszegényebb magyarországi településeket, nemrég pedig a legtehetősebb városok listáját szemléztük.

Ezt is szeretjük