100-ból csak 6 magyar fiatalban van meg egy vállalkozó alaptulajdonsága
Annak ellenére, hogy a magyar fiatalok nem akarnak kockázatot vállalni, szívesebben dolgoznának saját vállalkozásban.

fiatal-vallalkozo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar fiatalok 66%-a szeretne a saját vagy a családjuk vállalkozásában dolgozni, ugyanakkor csupán a 6%-uk vallotta magát kockázatvállalónak - derül ki a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő megbízásából a Pulzus által a 18-35 év közötti korosztályban ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív kutatásból.

A közlemény szerint a megkérdezetteknek csak a 37%-a mondta azt, hogy tervez saját vállalkozást indítani, 16%-uk bizonytalan ebben, miközben 47%-uk a következő évtizedben valószínűleg nem indít saját vállalkozást. A felmérés szerint a vállalkozói lét és a kockázatvállalási hajlandóság összefügg, ezt támasztja alá, hogy a megkérdezetteknek csupán 6%-a vallotta magát kockázatvállalónak, míg 15%-uk abszolút nem hajlandó kockázatot vállalni.

A másik probléma abból fakad, hogy a fiatalok nagy része - 29% - azt sem tudja, honnan szerezhetne pénzt vállalkozása beindításához. A tőkehiány kezelésénél ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a fiatalok 29%-a európai uniós vagy nemzetközi pályázaton próbálna pénzt szerezni, 18%-uk a magyarországi magánbefektetőket keresné fel, és csak 16% fordulna a bankokhoz.

Közölték, a fiatalok körében kedvező a startupok megítélése, melyek beindításához a válaszadók 39%-a szerint kreativitásra, 37%-uk szerint pénzre van szükség, 33%-uk pedig a kockázatvállalási hajlandóságot emelte ki. Az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként európai uniós és saját forrásból, közel 56,1 milliárd forintnyi tőkével segíti a magyarországi innovatív vállalkozásokat és startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban.

Ezt is szeretjük