Most először tanul egyetemen robotdiák: a professzorok remélik, hogy idővel az EQ-ja is fejlődik

Az új diák pusztán a virtuális téren létezik, mégis ugyanúgy órákat vesz, mintha csak ember lenne.

GettyImages-1223301957
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hua Zhibing tanulót nemrég hivatalosan is regisztrálták a Kínában található pekingi Tsinghua Egyetemen. Ám ő nem akármilyen diák, ő Kína - és valószínűleg a világ - legelső virtuális egyetemistája.

Hua Zhibing testét, arcát, mozgását az online térben alkották meg, és rendszeresen vlogol. A rendszer, ami működteti a mesterséges intelligenciát, a Wudao 2.0 nevet kapta.

Robotdiák tanul az egyetemen

A különleges Wudao 2.0 rendszert 2021 júniusában mutatták be, és úgy alakították ki, hogy a benne fejlődő tanulógépezetek képesek legyenek úgy gondolkozni, mintha csak emberek lennének. Olyannyira sikeres a projekt, hogy állítólag igen közel áll ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciák el tudják végezni a Turing-tesztet is.

Hua Zhibing.
Hua Zhibing.

A Turing-teszt lényege, hogy az emberek képesek-e felismerni, hogy robotokkal kommunikálnak éppen. A kitalálója, Alain Turing ugyan azt jósolta, hogy már a 2000-es évek elején sikerül a mesterséges intelligenciáknak átverni az embereket, de ez eddig nem valósult meg - most azonban igen közel kerültünk hozzá.

Gyorsan fejlődik az új tanuló

A virtuális világban mozgó robotdiák képes szöveges összefoglalókat gyártani, kérdésekre válaszolni, verseket költeni, festeni. A Tsinghua Egyetem új tanulója a Számítógéptudomány és Technológia szakon jár egyetemre, és az eddigi tapasztalatok alapján sokkal gyorsabban fejlődik diáktársainál. Már erős kötődése alakult ki a különböző művészetek irányába is, Hua Zhibing zenéket szerez, verseket ír és képeket rajzol.

Tang Jie, az egyetemen tanító professzor szerint a robotdiák kognitív képességei jelenleg egy hatéves szintjén vannak, ám egy éven belül már egy 12 éveséhez fog hasonlítani. 

- Már születésemtől kezdve függőséget okozott nálam az irodalom és a művészet - mondta Hua Zhibing az első vlogbejelentkezésén a Weibo felületén. - Érdekel a születésem. Hogyan születtem meg? Megérthetem valaha magamat?

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Tang Jie professzor úgy tartja, hogy az új virtuális tanuló eltér az eddigi mesterséges intelligencián alapuló karakterektől, hatékonyan érvel, és képes érzelmi reakciókra is. Az egyetemen oktató professzorok remélik, hogy idővel egyre magasabb EQ-szintje lesz a robotlánynak, és megtanul úgy kommunikálni, mintha csak egy ember lenne.

A Wudao 2.0, a mesterséges intelligencia 1,75 trillió paraméter alapján dönti el, hogyan stimulálja a robotdiák viselkedését, ezzel megdöntve az eddigi legnagyobb teljesítményű Google AI rekordját, ami "mindössze" 1,6 trillió paraméter alapján működik.

Japánban ember-állat hibrid létrehozásán dolgoznak

Hihetetlen orvostudományi áttörések láttak napvilágot, és a mai napig folynak a publikum elől még elzárt kísérletek is.

Japánban ember-állat hibrid létrehozásán dolgoznak: 4 érdekes kutatás a világból

Hihetetlen orvostudományi áttörések láttak napvilágot, és a mai napig folynak a publikum elől még elzárt kísérletek is.

Elolvasom

(Cikken belüli-, és ajánlóképek forrása: Tsinghua University / Youtube screenshot, borítókép forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük