Elképesztő emberi képességet sajátított el a Facebook mesterséges intelligenciája
A mesterséges intelligencia fejlődése lenyűgöző: már létezik egy szoftver, ami képes blöffölni.

mesterseges-intelligencia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világbajnok pókerjátékosokat győzött le egy új számítógépes program, amelyet a Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegén fejlesztettek ki. Ez az első szoftver, amely egyszerre több játékos ellen is eredményes - írja a BBC News. A Science című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint a Pluribus nevű szoftvernek elsőként sikerült megvernie öt játékost a tökéletlen információjú - vagyis nem minden lap ismert - Texas Hold'Em játékban.

- Úgy tekintünk a blöffölésre, mint egy nagyon emberi sajátosságra. Mi azonban úgy látjuk, hogy a blöffölés valójában matematikai alapokon nyugszik. Amikor a szoftver blöfföl, arra nem megtévesztésként vagy tisztességtelen módszerként tekint, hanem a pénzszerzés leghatékonyabb módjaként - mondta Noam Brown, a Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó csapatának vezetője.

Brown szerint sem ő, sem a Facebook nem tervezi, hogy éles pókerjátékban is felhasználja a Pluribust. - Kutatásom célja az alapok erősítése, melyeknek nagy jelentősége lehet többek között a kiberbiztonságtban, a csalásészlelésben és az önvezető autók navigációs rendszerében - húzta alá a szakember. Elárulta, mindössze húszórányi tanulás elegendő volt ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia képes legyen legyőzni a profi pókerjátékosokat. A szoftver átlagosan ezer dollárt - 290 ezer forint - nyert óránként a bajnokok elleni játékban.

Fotók: Getty Images

Budapestet mutatták meg a mesterséges intelligenciának

A Microsoft mesterséges intelligenciával működő felismerőprogramja a feltöltött képeken szereplő dolgokat algoritmussal azonosítja be. Pontosabban próbálja beazonosítani, hiszen a program egyelőre nem működik tökéletesen.

Ezt is szeretjük