Komoly bírságok jöhetnek a hétvégén: erre figyelmeztet a rendőrség
Komoly ellenőrzéseket tart a rendőrség az ünnepi hétvégén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közelgő húsvét a rokonlátogatások időszaka is, így ahogy minden évben, a rendőrség idén is fokozott közúti ellenőrzéseket tart országszerte.

Az autóval közlekedők bárhol belefuthatnak egy ellenőrzésbe. Akik a BKK-t vagy a vasutat választják, azok számára is más lesz ez a hétvége.

Résen lesznek az utakon a rendőrök

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt a forgalom növekedésével kell számolni a közutakon - indokolja a rendőrség, miért lesz a szokásosnál is nagyobb erőkkel jelen a utakon a húsvéti hosszú hétvége idején.

Az április 2. és 6. közti időszakban a hatóság nagy hangsúlyt helyez az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére.

A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben részt vevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a kerékpárosokra is - írja a rendőrség.

Nemcsak a büntetéseket fogják osztogatni a rendőrök: a húsvéti ünnepek alatt, illetve azt megelőzően a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, a forgalmi torlódások megelőzésére, valamint a határátkelőhelyeken a várakozási idő csökkentésére.

A közösségi közlekedésben is változásokra kell számítani

A Budapesti Közlekedési Központ - BKK - arra kéri az utasokat, hogy az ünnepek alatt külön tájékozódjanak a menetrendről. Április 5-én és 6-án  a vasárnapi és ünnepnapi - lila-fehér csíkos - menetrend lesz érvényben. Azok az éjszakai buszok, amelyek péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradóra érvényes menetrenddel is rendelkeznek, április 5-ről 6-ra virradóra is ugyanezen, gyakoribb indulást biztosító menetrend szerint közlekednek.

A BKK járatai csütörtökön és pénteken, illetve kedden a tavaszi szünet miatt a tanítási szünetek alatt érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek.

A MÁV és a Volán járatain a havi bérletek az ünnepi hétvége miatt április 5. éjfél helyett 7-ig maradnak érvényben. A Volán autóbuszai jövő szerdáig, az iskolai tavaszi szünet végéig ünnepi menetrend szerint közlekednek, ezért érdemes figyelni a változásokat.

Akár egy kis figyelmetlenség is több tízezer forintodba kerülhet. Összeszedtük, mely szabálysértésért, mekkora büntetésre lehet számítani.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ezt is szeretjük