Tényleg bármi lehet bio, csak drága legyen? Itt a válasz

Bízhatsz a bioélelmiszerek minőségében? Hogyan és kik ellenőrzik, hogy minden rendben?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelmúltban megjelent, különösen nagy visszhangot keltő NÉBIH-ellenőrzés során elképesztő körülményekre bukkantak a hatóság szakemberei. Az élelmiszereket előállító üzemben nemcsak kosz, de mérgező anyagok és patkánytetem is volt. A sajtóban elterjedt az is, hogy bioélelmiszereket állítottak itt elő, ami felvetette a gyanút, hogy valami nincsen rendben, ha drágább, prémium minőségre utaló megjelölésű élelmiszert is előállíthatnak ilyen üzemben.

Valóban nincs garancia arra, hogy ami bio, az tényleg kiemelkedő minőségű? Kellően hatékony az ezt ellenőrző rendszer? A bioélelmiszerek minősítésével foglalkozó Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-t kérdeztük.

Nem volt bio a patkánytetemes üzem

A fent említett üggyel kapcsolatban dr. Roszík Péter, a Biokontroll ügyvezetője cáfolta, hogy ők bármikor bio minősítést adtak volna a szóban forgó Dejó Kft.-nek. "A társaság nem szerepel a Magyarországon nyilvántartott ökológiai üzemek között, így a hatályos EU- és hazai jogszabályok értelmében nem is lehetett biotermék, amit ott állítottak elő" - írták közleményükben.

Magyarországon a Biokontroll adhat ki termékre és termőföldre egyaránt ökológiai minősítést a meghatározott kritériumok alapján, a nonprofit kft. működését pedig a NÉBIH auditálja. De hogyan őrködik a cég afelett, hogy minimálisra csökkentse a visszaélést a bio minősítéssel?

Szigorú kritériumok elé állítják az igénylőket

"Minden üzemet, amely bejelentkezik az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési és tanúsítási rendszerébe, évente legalább egyszer teljes körű, átfogó ellenőrzésnek vetjük alá, ami kiterjed a termelési helyszínek alapos szemléjére, a biotermékek nyomonkövethetőségét biztosító, kötelezően vezetendő nyilvántartások áttekintésére, a könyvelés vizsgálatára. Csak ezek után kaphatja meg a kérelmező a minősítést" - válaszolta kérdésünkre Siku Szabolcs, a Biokontroll vezető ellenőre.

Ha valamely termék vagy termőföld megkapta a minősítést, azt természetesen el is veszítheti, ha nem a megfelelő eljárással vagy anyagokkal dolgozik. A Biokontroll évente egyszer átfogó ellenőrzést végez a partnereinél, de ha felmerül a gyanú - például bejelentés érkezik -, hogy valamely termelő vagy gyártó megsérti a vonatkozó szabályokat, rendkívüli ellenőrzést rendelnek el.

Könnyen ugorhat a minősítés

"Amennyiben ez egy általunk ellenőrzött vállalkozásnál fordul elő, az eset súlyától függően a lehetséges eltérések listáját tartalmazó Szankciókatalógusunknak megfelelően járunk el. A bio minősítést befolyásoló, nagyobb szabálytalanságok esetén - például tiltott anyagok felhasználása a biotermék előállítása során - visszavonjuk az érintett termék ökológiai jelölését és értékesítését, melyről a vállalkozónak kötelezően értesíteni kell a vevőit is" - tájékoztatta lapunkat Siku a lehetséges szankciókról.

Amennyiben valamely cég nem is kapta meg a minősítést, mégis feltünteti azt, a NÉBIH illetékes eljárni, mivel ez megtévesztő jelölésnek minősül, ami fogyasztóvédelmi kérdés.

Évente 10-20 esetben szegnek szabályt a minősített cégek

"A korábbi évek tapasztalatai alapján minden évben körülbelül 10-20 olyan eset történik - ez a partneri körünk körülbelül 0,5-1%-át érinti -, amikor az ökológiai jelölést el kell távolítani a termékről vagy az ökológiai státuszt visszavonni a termőterületről" - tudatta a főellenőr, aki szerint egyébként megbízhatóak a hazai biotermékek, mert jól működik az ellenőrzési rendszer.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vezető ellenőr arra kérdésünkre, hogy mekkora az esélye, hogy hamis bio jelöléssel találkozzanak a vevők, nem tudott objektív választ adni. "Az elmúlt évek során több biotermékekkel kapcsolatos negatív hír látott napvilágot, mint ez a mostani is, de ezek közül szerencsére kevés az az eset, amikor beigazolódik, hogy az valóban ellenőrzött ökológiai gazdaságot érint. A közgondolkodásban sajnos még most is gyakran összemosódik a minősített bio és a bióhoz hasonló, jelölésében arra utaló, de nem ellenőrzött termékek fogalma, ez okozhatja a félreértéseket."

Fotó: MTI/Kovács Tamás; alsó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ezt is szeretjük