Hol lehet leadni a régi mobiltelefont, ha már nem szeretnéd őrizgetni?
Gorillareggelivel kampányolt a mobiltelefonok újrahasznosításáért az állatkert alapítványa.

mobilok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különleges gorillareggelivel kampányolt a mobiltelefonok újrahasznosításáért a Fővárosi Állat- és Növénykertben az Állatkerti Alapítvány szerdán. A különleges reggelit az Emberszabású majmok házában tartották: a reggelizőasztal üvegfalon kívüli végénél ismert személyiségek és szakértők, a védőüvegen belüli oldalán pedig az itt élő hegyigorilla-család tagjai fogyaszthatták a zöldségekből álló menüt.

Az eseménnyel a Jane Goodall Intézettel közös mobiltelefongyűjtő akcióra kívánták felhívni a figyelmet, melynek célja, hogy a használaton kívüli, kidobásra ítélt mobiltelefonok újrahasznosításával csökkenthető legyen egyes nyersanyagok, mindenekelőtt a tantál és annak érce, a koltán iránti igény, mely a gorillák és más főemlősök élőhelyén komoly természetvédelmi problémákat okoz.

Hová vidd a régi mobiltelefont?

A budapesti állatkertben már évek óta gyűjtik a használaton kívüli mobiltelefonokat, az új akcióval csak még inkább szeretnék erre a lehetőségre felhívni az emberek figyelmét. A tantál elengedhetetlenül szükséges például a mobiltelefonok, laptopok, táblagépek kondenzátorainak gyártásához. A gyűjtéssel jelentősen csökkenteni lehetne azt a bányászati tevékenységet, melyet a gorillák, a csimpánzok és más veszélyeztetett állatok eredeti élőhelyén, Nyugat-Afrikában folytatnak.

A mobiltelefonok értékes nyersanyagainak újrahasznosítására létezik ma már megbízható technológia, a használaton kívüli, régi készülékek összegyűjtése azonban világviszonylatban nem teljesen kidolgozott. Ezért csatlakozott az Állatkerti Alapítvány a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, Tesó! elnevezésű kampányához, hogy ezzel is segítsék a gorillák eredeti élőhelyének védelmét - mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Fontos akciót hirdettek

Az Állatkerti Alapítvány a fővárosi iskolák számára hirdetett egy éven át folyó akciót: az az osztály, amely egy hónapban a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot adja le az alapítványnál, állatkerti sétát nyer, melynek során találkozhatnak az általuk megsegített gorillák Budapesten élő fajtársaival, és gondozóik különleges idegenvezetést is tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az összegyűjtött mobilokat osztályonként lemérik, dokumentálják, és leplombált zsákban, az adatvédelemről is gondoskodva juttatják el az Inter-Metal Recycling Kft.-hez, ahol visszanyerik belőlük az értékes fémeket.

Fotók: MTI/Kovács Attila.

Tíz csodás állat a kihalás szélén

Ökológusok és természetvédelmi szakemberek fenntartható erőfeszítéseket sürgetnek, különben egy évszázadon belül már csak a könyvekben találkozhatunk ezekkel a különleges élőlényekkel.

Ezt is szeretjük