Egy apróság a háztartásban, ami időzített bombaként működik: hogyan kezeld?

A csomagolási hulladékok megfelelő szelektálásával a klímaváltozás hatásai is csökkenthetők.

Italos karton újrahasznosítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megújult lendülettel szelektálja a lakosság az italos kartondobozokat. Az értékes újrapapír-alapanyagnak számító tejes és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése az elmúlt évek stagnáló eredményeit követően az idén várhatóan eléri majd a 23%-ot.

A rekorderedmény ellenére Magyarországon továbbra is gyermekcipőben jár e hulladéktípus gyűjtése és újrahasznosítása, hiszen az EU tagállamaiban ennek átlagos értéke már 48%. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés célja ugyanakkor, hogy 2025-re 30%-ra növekedjen a lakosság által kedvelt, de szelektív gyűjtők helyett leginkább a kukákba dobott hulladékfajta visszagyűjtése.

Egyre több italos kartondobozt használunk

Az italos kartondoboz a hétköznapok egyre népszerűbb csomagolóanyaga. Szinte nincs olyan tej, üdítő vagy gyümölcslé, mely ne lenne ebben a csomagolóanyagban is kapható. Nem meglepő ezért, hogy, amíg 2018-ben 580 millió darab - 17 ezer tonna - tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba, addig 2019-ben már várhatóan 590 millió darab - 17 500 tonna - fog.

Átszámolva ez annyit tesz, hogy idén az ország minden lakója átlagosan 65 darabot, vagyis heti egy-két darabot használ el belőle. Népszerűsége és praktikussága ellenére az italos kartondoboz a lakossági szelektív hulladékgyűjtés mostohagyereke. Miközben a többi csomagolóanyagból igen magas a visszagyűjtési célérték az év végére, addig az akár ötször-hatszor is újrahasznosítható italos kartondoboz esetében a cél mindössze 0,5 kilogramm.

A fejenként elhasznált 65 dobozból ebben az évben a lakosságnak már 15 darabot kellene szelektálnia. Ezzel szemben papírból 10 kilogrammot, üvegből 6 kilogrammot, műanyagból 4 kilogrammot, fémből pedig 1 kilogrammot várnak a szakemberek.

Miért fontos a szelektív gyűjtés?

- Az élelmiszerek szénmonoxid-lábnyomának 7-8%-át a csomagolás teszi ki, ezért a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás a lakosság egyik legfontosabb eszköze és lehetősége bolygónk ökológiai egyensúlyának védelmére. Minden egyes hektár erdő megmentésének rendkívül nagy jelentősége van. Egy hektár ötvenéves bükkerdő fái például évente 12 ezer szén-monoxidot kötnek meg - mondta Baka Éva, az Italos karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- A lakosság folyamatos edukációjával a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok visszagyűjtését 2025-re 30%-ra szeretnénk növelni, hogy az anyagok körforgásban tartásával energiát és erőforrást takarítsunk meg - tette hozzá.

A leghatékonyabb helyek, és, ahol még van mit tanulni

A csomagolási hulladékok szelektív hulladékgyűjtése nem csak hazánkban, de az Európai Unió egészében prioritás. A hulladékká vált italos kartonoknak Csehországban 25%-át, Lengyelországban 30%-át, Ausztriában 34%-át, Angliában pedig több mint 40%-át gyűjtik vissza. A 48%-os uniós átlag vagy Németország példája, ahol a hasznosítás már a 76%-ot is meghaladta, jól mutatja, hogy odafigyeléssel és a lakosság ösztönzésével a körforgásos gazdaság, vagyis a felhasznált alapanyagok folyamatos újrahasználata nem utópia.

A tejes és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtésének eredményei Magyarország településein is eltérőek. Az IKSZ 2017-es évi adatai szerint a fejenként felhasznált 65 dobozból a lakosság a legtöbbet Pécsett - 37 darab/fő -, Pakson - 33 darab/fő -, Veszprémben - 31 darab/fő -, illetve Debrecenben - 30 darab/fő - gyűjtötte szelektíven.

Ha te sem vagy biztos benne, hogy jól kezeled az italos kartondobozt, olvasd el korábbi cikkünket, melyben arról írtunk, pontosan hová is kell dobni az ilyen jellegű hulladékot a szelektív gyűjtők közül. 

Ezzel szemben a legkevesebb italos kartont Kecskeméten - 5-6 darab/fő -, Székesfehérváron - 5 darab/fő -, Miskolcon - 4-5 darab/fő -, Berettyóújfaluban - 4 darab/fő -, valamint Komlón - 3 darab/fő - gyűjtötte szelektíven a lakosság. Ezek az értékek jól mutatják, hogy vannak olyan városok hazánkban, melyek már teljesítették az országos visszagyűjtési célokat.

Fotók: Getty Images.

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt

Olyan szuper ötleteket mutatunk, melyek kímélik a környezetet, és amelyeket bárki kipróbálhat, vagy akár továbbgondolva, a saját igényeire szabva illeszthet az életébe.

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt: soha többé nem kell erre költenie

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük