6000 éves aranyat találtak Magyarországon: rézkori temetőt tártak fel
Hatezer éves rézkori temetőben találtak aranytárgyakat a régészek Borsodban.

bükkábrány aranya nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aranytárgyakat találtak egy 6 ezer éves rézkori temető feltárásakor a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei - közölte az intézmény az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a temető egy rézkori népességhez tartozott, a bükkábrányi bánya területén feltárt három női sírból több mint egy tucat aranytárgy került elő, elsősorban karikás és kúpos lemezcsüngők, amelyek egykor egy fejdísz részei lehettek.

Régészeti felfedezés Borsodban

Mint írták, ezt onnan tudni, hogy a halánték környékéről kerültek elő a tárgyak. Ezek a csüngők, habár több rézkori lelőhelyről is ismertek hasonló darabok, magas igényű kialakításuk folytán az eddig ismert legszebb példányok közé tehetők.

A közelmúltban feltárt temető különlegessége, hogy egy rangos férfi temetkezési helye is előkerült, a sírban azonban nem aranytárgyakat, hanem egy pattintott kőpengét, egy csiszolt kőbaltát és egy kétkilós rézcsákányt találtak. Utóbbit inkább egyfajta jogarként használhatta tényleges szerszámként.

A cikk az ajánló után folytatódik

A négy gazdag temetkezés mutatja a korabeli közösség előkelő egyéneit, ezek a tárgyak presztízsértékkel bírtak, hiszen az arany még akkor is ritkaságszámba ment, a nyersanyagot valószínűleg a Kárpát-medencéből szerezték be felszíni ércgyűjtéssel és aranymosással. Arra, hogy helyben állították elő, vagy készen hozták valahonnan, a tárgyak kidolgozásából nem lehet következtetni.

Meglepetés az új otthonban

A következő cikkben olyan szerencsések történetét ismerheted meg, akik frissen szerzett ingatlanukban találtak értékes kincsekre.

(Kiemelt kép forrása: HOM Régészeti Tár / Youtube)

Ezt is szeretjük