Történelmi szenzáció: sikerült azonosítani a Hunyadi-család DNS-profilját

Ez segíthet azonosítani Mátyás király csontjait is.

leopglava
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját - mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.

Hozzáfűzte: a török dúlás alatt sok magyar király sírja és csontereklyéje ment tönkre, de szerencsére Mátyás természetes fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja szinte érintetlen állapotban maradt fent a lepoglavai pálos kolostor templomának szentélyében.

Az intézet szakemberei januárban vettek mintát a sírban talált csontokból, majd a mintákban azonosították az Y-STR DNS-profilt. Gyakorlatilag megvan az a DNS-profil, amivel azonosítani lehet a Hunyadi-család tagjait - emelte ki Makoldi Miklós.

A DNS-profil birtokában lehetővé válhat Mátyás király csontjainak azonosítása, amelyek más középkori uralkodók, egyházi személyek és főemberek maradványaival összekeveredve, a székesfehérvári Osszáriumban nyugszanak.

A kiemelt képen a lepoglavai pálos kolostor temploma látható. Fotó: Wikipedia/Thaler Tamas.

Kvíz:  8 kérdés Mátyás királyról

A régi tankönyvekbe foglalt, sokat magolt évszámokat és tudnivalókat most felnőttként hívhatod elő: nyolc kérdést teszünk fel az egyik legnagyobb magyar királyról.

Ezt is szeretjük