Aranynyelvű múmiát találtak Egyiptomban: a túlvilágon Ozirisszel így tudott beszélni a hiedelem szerint

Különleges múmiára leltek Egyiptomban: szájában egy aranynyelvet találtak, melyet okkal helyezhettek oda eltemetői.

regeszet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyiptom varázslatos földje nem egyszer okozott már fantasztikus meglepetéseket az ott munkálkodó archeológusok számára: most a Taposiris Magna nevű területen volt szerencséjük, ahol Ozirisz és Ízisz tiszteletére emeltek templomokat az ókori egyiptomiak.

A régészek, a Dominikai Köztársaságból érkezett Kathleen Martinez és csapata, nem kevesebb mint 16 sírt tártak fel az ásatások során. Az eltemetettek a Ptolemaida dinasztia idején vagy abban az időben élhettek, amikor Kleopátra után uralomra lépett a Római Birodalom, i. e. 304 és i. e. 30 között. Az egyik legérdekesebb lelet az a múmia, amelynek a szájában egy színaranyból készült nyelvet találtak.

Az aranynyelvű múmia

Az sajnos nem egyértelmű a szakértők számára, hogy mikor kerülhetett az aranynyelv az eltemetett illető szájába. Történhetett még életében valamilyen beszédprobléma miatt, de akár azután is, hogy meghalt.

Az aranynyelvű múmia.
Az aranynyelvű múmia.

Amennyiben a múmia a bebalzsamozása során kapta meg a nyelvet, amögött fontos hiedelem állhat a szakértők szerint: úgy gondolják, hogy a búcsúztatók azt remélhették, hogy az aranynyelv segítségével az elhunyt képes lesz Ozirisszel beszélni a túlvilágon.

I. e. 6. századi szobor Ozirisz isten fejéről.
I. e. 6. századi szobor Ozirisz isten fejéről.
Fotó: wikipedia.org/Brooklyn Museum

Ozirisz az egyiptomi hitvilág egyik legfontosabb istene. Feleségével, egyben testvérével, a termékenység- és anyaistennő Ízisszel, valamint a megújulást jelképező, sólyomfejű istennel, Hórusszal hármas egységet alkotnak. Ozirisz a túlvilág és a halottak istene, az elhunyt lelkek kegyelmes bírája. Ő adja az életet és a föld termékenységét, valamint megművelésének tudományát is az ő ajándékának tudják be az egyiptomi hitvilágban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Taposiris Magna további érdekes leletei

A 16 múmia közül egy másik is felkeltette archeológusok figyelmét, ugyanis egy, csaknem a teljes testét elfedő halotti maszkot kapott. A maszk fejdíszben, mosolygó arccal ábrázolja az elhunyt ókori nőt.

A halotti maszk és további portrészobrok a területen eltemetettekről.
A halotti maszk és további portrészobrok a területen eltemetettekről.

A régészek több portrészobrot is találtak, melyek a területen nyugvókat ábrázolhatják. Jó állapotuknak köszönhetően sokat mesélnek a korabeli fejdíszekről és hajviseletről.

Két test mellett írott tekercsekre is leltek az ásatások során. Ezeken a szöveg mellett arany, Oziriszt ábrázoló díszítés is látható. Elemzésük és a terület további leleteinek vizsgálata jelenleg is folyik.

Tutanhamon családja

A következő cikkben bemutatjuk a világ legismertebb fáraójának rendhagyó családi fotóalbumát.

Ezt is szeretjük