Egy erős magyar nő, akiről bárki példát vehet: így segít a látássérülteken Puskás Kata
A Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnökével, a kiváló színművész unokájával, Puskás Kata Szidóniával beszélgettünk.

puskas-kata-szidonia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan a szőke, göndör haja az, amit elsőre észrevesznek rajta, ahogy kicsit dívásan belép, de az embernek utána már az tűnik fel, hogy szinte mindig mosolyog. HR- és marketingvezetőként dolgozik, mellette pedig több száz önkéntes munkáját irányítja, koordinálja, és olyan izgalmas eseményeket szervez, mint a Vaksötét koncertsorozat.

Puskás Kata Szidóniával beszélgettünk, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnökével, akit most a Jószolgálati díjra jelöltek, mert több mint hatszáz hangoskönyvet készítettek már el, és az egyesület épp most készül a hetedik vaksötét koncertjére.

Mindezt teszik azért, hogy az irodalomhoz azok is hozzáférjenek, akik nem látnak, nem vehetik csak úgy le a könyvespolcról a nekik tetsző műveket. A látássérültek ma hazánkban 4100 könyvet érnek el hangoskönyvként, miközben évente közel 8000 könyv jelenik meg.

- Gondoltad volna, mekkora fába vágod a fejszédet, amikor megalapítottátok az egyesületet?

- Őszintén, nem. Két évvel ezelőtt, amikor belevágtunk, csak az lebegett a szemünk előtt, hogy a lehető legtöbb hangoskönyvet készítsük el a vakoknak. Sokszor el is mondjuk az önkénteseinknek, hogy ezt mi is velük együtt tanuljuk, hiszen rengeteg olyan része van a folyamatnak, amivel mi is itt találkoztunk először. 

- Hogyan tudod mindezt egy főállás mellett csinálni, mi ad erőt ehhez a munkához? 

- Szerencsére hiperaktív vagyok, így sok-sok energiám van, és hatalmas öröm, hogy ezzel másoknak segíthetek. Ha elfáradok, elég nagypapám, Bodor Tibor színművész emlékére gondolnom. Rengeteg erőt ad az, hogy tudom, ő milyen alázatosan szolgálta az irodalmat, többek között azon keresztül is, hogy egymaga közel kilencezer órát olvasott fel a vakoknak. Csodálatos, inspiráló és példamutató ember volt, és hatalmas öröm, hogy ápolhatom az emlékét.

- Manapság, amikor rengeteg tartalom elérhető digitálisan, szükséges ez a hatalmas munka?

- A digitalizáció nagyon sokat segít abban, hogy a látássérültek is könnyebben hozzáférjenek a tartalmakhoz, hiszen a felolvasóprogramok lehetővé teszik ezt. De legyünk őszinték, el tudjuk képzelni, hogy negyven órán keresztül egy robot monoton felolvasását hallgassuk? Azért Bodor Tibor felejthetetlen orgánumán egész más meghallgatni bármelyik regényt, ráadásul, amikor valakinek a hangját ennyit hallgatjuk, az családtaggá is válik. Sok látássérült emlegeti nagy szeretettel, hogy mennyire szeretik hallgatni, amikor nagypapám kevergette a kávéját felolvasás közben.

Beszélgetés a vaksötét Budapest Bár-koncert után.
Beszélgetés a vaksötét Budapest Bár-koncert után.

Ma már így van ez az önkénteseinkkel is, ők is egyre inkább családtagok a látássérülteknél. Szoktunk olyat játszani önkéntestalálkozókon, hogy a hangjuk alapján megismerik-e a hallgatók a felolvasókat. Mindannyian rengeteget tanulunk a közös munkából, többek között azt, hogy nem elég, hogy segíteni akarunk, az is fontos, hogy úgy segítsünk, ahogyan arra a másiknak szüksége van.

Bele sem gondolunk, hogy látássérültként mennyi nehézségekkel találkoznak. Sokszor előfordul egyesületünk vak alelnökével beszélve telefonon, hogy olyan kérdések merülnek fel közben a hétköznapi életből, mint hogy mennyi mosószert és hova töltsön a mosógépbe. Mindennapi tevékenységeim közben gyakran elmerengek azon, hogy a látássérültek vajon hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket?

Erre is szeretnénk felhívni a figyelmet a szemléletformáló Vaksötét koncertsorozatunkkal. Úgy érzem, amellett, hogy minél több könyvet készítünk, az is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre, és közben - hála a csodálatos művészeknek - hatalmas élményt is kapnak a résztvevők. Ha valaki szívesen belepillantana ebbe, érdemes megnézni a Vaksötét Budapest Bár-koncertről készült beszámolót, amihez még éjjellátó kamerát is hozott a stáb.

Volt már vaksötét koncertünk Szalóki Ágival, Németh Jucival, Kollár-Klemencz Lászlóval, Vincze Lillával, a Budapest Bárral. A következő esemény március 31-én lesz, amit szívből ajánlok mindenkinek, mert nagyon különleges élmény, amikor a látványt kikapcsolva, csak a hangokra fókuszálva élünk át zenei élményt.

- Milyen a csapat, kik azok, akik jellemzőbben jelentkeznek segítői munkára?

- Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az önkénteseinkről, a felolvasók, a vágók és a látássérült segítők is hatalmas munkát végeznek. Csodálatos látni, ahogy barátságok szövődnek, és azt is, ahogyan egymást segítik kölcsönösen. Több a hölgy közöttünk, talán elmondhatjuk, hogy a nők érzékenyebbek szociálisan, könnyebb őket megszólítani, de vannak csodálatos férfi felolvasóink is.

Akadnak közöttünk nyugdíjasok, természetes, hogy ők aktívabbak, de vannak olyan elfoglalt önkénteseink is, akik kikapcsolódnak a felolvasás közben. A vágásban és a könyvek jóváhagyásában, meghallgatásban sok látássérült segítőnk is van. Külön felemelő, hogy a közösségünknek nincs határa, azaz a világ minden tájáról vannak felolvasóink, a már emlegetett digitalizációnak köszönhetően.

Hirtling István és Mácsai Pál színművészek is segítik az egyesület munkáját.
Hirtling István és Mácsai Pál színművészek is segítik az egyesület munkáját.

- Mi az álmod, mit szeretnél elérni a következő öt évben?

- Hatalmas öröm lenne, ha addigra megduplázhatnánk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének hangoskönyvtár-állományát, azaz még 4000 könyvet készítenénk el. Ehhez folyamatosan felolvasókat, vágókat, segítőket és támogatókat kell keresnünk. Még akkor is csak annyi könyvünk lenne, ami egy év alatt jelenik meg itthon.

Szeretnék még sok csodálatos koncertet, és minél több emberhez eljuttatni ezt a szemléletet. Hiszem, hogy nagyapám példája, aki egymaga több mint 500, azaz egy teljes esztendőnél több anyagot olvas fel, azt mutatja, hogy egyetlen ember is rengeteget tehet egy ügyért, közösen pedig a határ a csillagos ég.

Ha te is úgy érzed, hogy a fentiek alapján Szidónia megérdemli a Jószolgálat díjat, kattints ide, és szavazz rá!

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony

Az esküvő nemcsak romantikusra, hanem igen különlegesre is sikerült a fotós ötletének köszönhetően, illetve a vőlegény ajándéka miatt is: olyan meglepetést készíttetett vak párjának, amin keresztül ő is érezheti az esküvőjük pillanatait, melyeket nem láthatott.

Ezt is szeretjük