Kutyasétáltatás közben talált rá egy őshüllő maradványaira egy férfi
A térségben soha ezelőtt nem találtak még ilyen fosszíliát.

dinolabnyom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában, ahol most először bukkantak rá a repülő őshüllők rendjének egy ilyen képviselőjére. A különös formájú ősmaradványt egy fosszíliavadász találta kutyasétáltatás közben a Wight-szigeti Sandown-öböl térségében.

Mivel nem volt biztos benne, hogy mit talált, a férfi átadta a leletet a Portsmouthi Egyetem paleontológus hallgatójának, Megan Jacobsnak, aki első ránézésre egy Pterodactylus állkapocscsontjaként azonosította a leletet. A későbbi vizsgálatok ezt megerősítették.

Különleges lelet

Az elemzések azt is kimutatták azonban, hogy nem egy közönséges Pterodactylus-állkapocsról van szó. Ebben nem voltak fogak, és nagyon hasonlított a pteroszauruszok egy bizarr csoportja, a Tapejaridae tagjainak állkapcsához. Ennek a családnak az egyedei azonban elsősorban Kínából és Brazíliából ismertek, Nagy-Britanniában soha ezelőtt nem találtak még ilyen fosszíliát.

A Wight-szigeten talált példányt egy eddig ismeretlen faj képviselőjeként azonosították a szakemberek, és a Wightia declivirostris tudományos nevet kapta. Jacobs szerint, noha a szigetről csak egy csonttöredék került elő, a leleten a Tapejaridae állkapcsára jellemző minden sajátosság megfigyelhető, köztük a megannyi apró lyukacska, amelyekben a táplálékészlelést segítő apró érzékelőszervek voltak, és a lefelé görbülő, hegyes csőr.

- A Brazíliában és Kínában feltárt teljes fosszíliák azt mutatják, hogy az állatok fejét nagyméretű taréj díszítette, amely néha kétszer akkora volt, mint a koponyájuk. Ez a taréj valószínűleg eltérő volt a nemeknél, és élénk színekben pompázhatott - tette hozzá a szakember. Az ősmaradvány felfedezője a Dinosaur Isle nevű helyi múzeumnak adományozta a leletet, amelyet a jövőben valószínűleg ki is állítanak az intézményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Portsmouthi Egyetem egy kutatócsoportja tavaly a Tapejaridae család egy másik faját is felfedezte Észak-Afrikában, Marokkóban: az az Afrotapejara zouhri tudományos nevet kapta - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Kiemelt kép: Getty Images

Értékes dinoszaurusz-lábnyomokat találtak

Több tucat megkövesedett őshüllő- és dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak Amerikában, a Pennsylvania állambeli Philadelphia közelében fekvő Valley Forge Nemzeti Történelmi Parkban.

Ezt is szeretjük