Magyar módszerrel tanítanak Amerikában: magolás helyett a gondolkodást formálják

Már 11 országban tanítják azzal az élményalapú módszerrel programozni a gyerekeket, melyet egy magyar programozóiskolában fejlesztettek ki.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Már 11 országban tanítják azzal az élményalapú módszerrel programozni a gyerekeket, melyet egy magyar programozóiskolában fejlesztettek ki.

Az USA, Románia, Spanyolország, Németország és Mexikó friss csatlakozásával már 11 országban tanítják azzal az élményalapú módszerrel programozni a gyerekeket, melyet a magyar programozó iskolában, a Logiscoolban fejlesztettek ki. A módszer lényege, hogy a tananyag pontosan igazodik a tanulók életkorához, tudásszintjéhez és érdeklődési köréhez. A Logiscool itthon idén ősztől már 39 helyszínen várja a 6-18 éves tanulókat.

Mivel a fiatalok ma már digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel, sokszor több képernyőt is párhuzamosan használva, egyre magasabb az ingerküszöbük, egyre nehezebb lekötni a figyelmüket. A 2014-ben alakult iskola ezt felismerve dolgozta ki saját oktatási módszerét, melynek központi eleme a Scoolcode oktatási platform. A felületet a legkönnyebben úgy képzelhetjük el, mint valami virtuális legózást: a gyerekek első programjai színes, digitális építőkockákból születnek, amivel már a legelső órákon saját játékokat tudnak fejleszteni.

Elmélet helyett sikerélmény

Így gyorsan megtanulják a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot, nincs szükség hosszas elméleti oktatásra. Az azonnali sikerélmények után pedig maguk a tanulók kezdenek el érdeklődni a bonyolultabb programnyelvek iránt, ahogy még izgalmasabb játékokat, még menőbb robotokat vagy még szebb 3D-animációkat szeretnének fejleszteni. Ugyanakkor a megértést könnyítő játékos, színes blokkok is elérhetőek maradnak számukra, ha szeretnének visszaváltani.

A módszer annyira hatékony, hogy nemzetközi szinten már több mint 19 ezer diák iratkozott be a Logiscoolba, idén ősszel pedig Európa után a tengerentúlon, Floridában és Mexikóban is megnyílnak az első iskolák.

Kudarc helyett feladat

A programozás azonban nemcsak az élményekről szól, hiszen nincs program hiba nélkül, vagyis, aki programozni tanul, rengeteget fog hibázni. Az egyedi pedagógia része az is, hogy a gyerekek a hibákat ne személyes kudarcként, hanem megoldandó feladatként éljék meg. Ahogy a tanulók sorra túllendülnek a kisebb-nagyobb akadályokon, kitartóbbá válnak, nő az önbizalmuk, a problémamegoldó képességük és a kreativitásuk is.

Éppen ezért nemcsak a jövő programozóit várják, hanem minden gyereket, aki szeretné a saját hasznára fordítani a digitális világot, melybe beleszületett. Példaképük ebben Észtország és Finnország, ahol már beépítették a programozást az általános iskolai tananyagba is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Logiscool jelenleg országszerte 39 helyszínen várja nyílt napokra a szülőket és a gyerekeket. A felnőttekkel a digitális világ kihívásairól beszélgetnek, amíg a gyerekek már rögtön programozhatnak is egy kicsit, a végeredményt pedig természetesen a szülőknek is megmutatják. A nyílt napokra és a kurzusokra ide kattintva lehet jelentkezni 2018. október 7-ig.

Nézd meg ezt is - A 87 éves néni megtanult paintezni

Concha Garcia 87 évesen úgy döntött, ide neki az oroszlánt, és elsajátítja a Paint alapjait. Tudását aztán kisvártatva olyan művészi szintre fejlesztette, amit még a fiatalok is megirigyelhetnének.

Ezt is szeretjük