Napokig tartó eszem-iszom és kultúra: sok érdekességet tartogat a hétvége

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

portajanlo4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismét érdekes és izgalmas programok várnak mindenkit a hétvégén, a kultúra, a gasztronómia és a művészetek kedvelői is megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot.

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programsorozat országszerte érdekes rendezvényekkel várja az érdeklődőket, és a japán kultúrával is közelebbről megismerkedhet minden látogató. A finomságok szerelmeseit borkóstoló és halfesztivál várja, de a Szépművészeti Múzeumban a flamand festészet rajongói is megtalálják a számításukat.

Kultúrházak éjjel-nappal

Országszerte, február 14-16.

Több száz kulturális központban és művelődési házban, köztük már nyolc határon túli településen is várják országszerte a legtöbb helyen ingyenes, változatos és értékes programokkal az érdeklődőket február 14. és 16. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából.

portajanlo1
Fotó: port.hu

A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy éve útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. A programsorozat jelmondata „Mindennap értéket adunk”, idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter zenész, színész, rendező.

Még több részlet itt olvasható az eseményről.

Japán nap

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, február 15. 14.00-18.00

A Japán nap látogatása díjtalan (kivéve az esti színházi előadást). Tradicionális japán játékok, aikidobemutató, játékos szumóbajnokság, kalligráfia-workshop, hagyományos teaszertartás és -kóstolás és még sok minden várja az érdeklődőket.

A program részleteit itt találod.

Borjour Magnum 2020

Millenáris, február 15. 15.00-21.00

Az év legnagyobb beltéri borkóstolója! 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a 11. Borjour Magnumon, a Millenárison.

Az eseményről itt találsz több információt.

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Szépművészeti Múzeum, február 16-ig

A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. századi flamand festészetet.

portajanlo2
Fotó: traveler1116 / Getty Images Hungary

Fontos szempont az is, hogy a budapesti tárlat ráirányítsa a figyelmet a két régió - Dél-Németalföld és Magyarország - gazdag múltra visszatekintő kulturális kapcsolataira, mely folyamatok egyik kulcsfigurája Lipót Vilmos főherceg volt.

A program részletei itt olvashatók.

VIII. Budapesti Halfesztivál

ELTE Lágymányosi Campusa, február 15-16.

Fűtött sátrakkal, koncertekkel, hatalmas vidámparkkal, akváriumokkal, élményhorgászattal, óriásbográccsal, többszázfajta halétellel és több ezer ülőhellyel várják az érdeklődőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén a fesztivál kiemelt hala a ponty, melynek számos, különlegesen elkészített változatait kóstolhatják meg a látogatók.

Az eseményről több részlet itt található.

A 8. LMBT Történeti Hónap

Több helyszínen, február 1-29.

Az LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT-múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt.

portajanlo3
Fotó: Roman Didkivskyi / Getty Images Hungary

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük. A rendezvénysorozat az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT-közösség építésében is.

A program részleteit itt találod.

Japánban sokáig nem a hófehér mosoly volt az ideál - Az ohaguro hagyományának nyomában

A japánoknál sokáig nem a fehér fogsor számított igazán gyönyörűnek: a fogak feketítésének hagyománya, azaz az ohaguro évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, port.hu)

Ezt is szeretjük