Hogyan együnk evőpálcikával? 3 okos trükk, hogy ne hibázd el
Nem lehetetlen megtanulni, ahol mindennapos, ott már az ovisok is így esznek.

palcikaval-enni
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiskorunkban először még a kanalat is ügyetlenül fogjuk meg, és hatalmas dolog volt, amikor megtanultunk késsel-villával enni. Itt azonban még mindig nincs vége az evőeszköz-problémák sorának: felnőttként, aki betér egy igazi ázsiai étterembe, megismerkedhet az evőpálcikával is, és valószínűleg meg is gyűlik vele a baja.

Türelem! Sokan ott hibáznak, hogy kezükbe véve a pálcikákat, máris enni szeretnének, holott még nem ismerik a megfelelő technikát. A sikertelenség, persze, hamar elveheti a kedvet, és érkezhet is a pincér a késsel, villával. Ha valaki ilyen helyre készül, vagy csupán szeretne ezzel az ismerettel gyarapodni, az otthon is gyakorolhatja a pálcikával evés műveletét.

Hogy kell pálcikával enni?

Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Így sokkal nagyobb eséllyel tanulunk meg pálcikával enni, mint ha kapkodnánk. Lassan kell elsajátítani a technikát, gondoljunk csak az ázsiaiak kiegyensúlyozott nyugalmára!

A pálcikával evés legelső lépése, hogy megtanuljuk megtartani az eszközöket. Íme a módja: vegyük kézbe az egyik pálcikát, és helyezzük a hüvelyk- és a középső ujj közé, a másikat pedig ennek a tetejére, párhuzamosan. Az alul elhelyezkedő pálcikát szorítsuk a hüvelykujj alsó része és a középső ujj hegye közé. A felső pálcika kerüljön be a hüvelykujj vége és a mutatóujj vége közé. A mutatóujj mozgatásával tudjuk irányítani a felső pálcát, hogy fel tudjuk venni a falatokat. Ha szöveges leírás alapján nehéz elképzelni, egy videó segíthet.

Ez a videó a pálca használatát mutatja be:

3 trükk, hogy ne hibázd el

Jó trükk, ha a pálcikákat egy hatalmas csipeszként képzeled el, melyeket, mint a kis ruhacsipeszeket is, az ujjaid segítségével mozgathatsz. Bár ezúttal nem összenyomni kell, a csipegető mozdulat a lényeg: az alsó pálcika lesz a rendhagyó csipesz alsó fele, a felső pedig a csipesz felső része. Próbálgasd, hogyan érheted el, hogy a pálcikák kinyíljanak, illetve becsukódjanak.

További praktika, hogy a falatkás ételeket csípve, de a leves, tésztás ételeket inkább oldalról közelítve fogyaszd. Ha felülről csípnél a tésztából, aligha fog sikerülni.

Végül valami, amit ne tegyél: sokan próbálkoznak a pálcikák összegumizásával, hogy azokat könnyebb legyen megtartani és csipegetni velük. Sajnos azonban ez hátráltatja a megfelelő technika elsajátítását, hiszen az összegumizott végű pálcikák eleve nem párhuzamosak, másképp állnak és mozognak, mint a külön állók. Ez a bevett módszer tehát kerülendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Evőpálcikával szinte mindenféle ételt, sushit, halat, zöldséget és egyebeket meg lehet ragadni, még a rizst is, amennyiben elég tapadós. Ha nem, akkor az a szokásos megoldás, hogy a tálat a szájhoz emelik, és besodorják a szájba a pálcával a falatnyi rizst.

Elsőre bonyolultnak tűnhet nekünk, akik kést, villát és kanalat használunk, de mint mindenben, ebben is a gyakorlat teszi a mestert. Érdemes otthon minél többször elővenni az evőpálcikákat, hogy egy majdani ázsiai éttermi fogást gond nélkül sikerüljön elfogyasztani.

Addig is egy videó biztatásként

Ez a pici, akinek a pálca használata vált kezdettől fogva természetessé, mindössze kétévesen így evett a pálcikákkal:

Ezt is szeretjük