Még nem késő beszerezni a karácsonyi ajándékot - Inspirálódj designer különlegességekből
A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

port
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezen a héten is különleges programokkal készülnek - ugyan lassan itt a karácsony, de még mindig vannak olyan programok, amik csak még tökéletesebbé teszik az ünnepeket.

Közelebbről meg lehet ismerkedni a rendszerváltás időszakával a december 16-án megnyitott EUFÓRIA? című fotókiállításon, a Műcsarnokban pedig Várady Róbert elgondolkoztató festményeit lehet megcsodálni egészen február 2-áig. Ugyanitt Keleti Éva retrospektív kiállítása is megtekinthető. Ezenkívül készülhetsz a kortárs karácsonyi vásárra, ahol 100 alkotó remekművei közül lehet válogatni. Érdemes ellátogatni még az Óbudai Dizájn Piknikre december 21-22. között, de a Szimpla Kertben megrendezésre kerülő Fashion Pop-Upot sem érdemes kihagyni. A Gozsdu Udvarban pedig kezdetét veszi a Hanuka ünneplése - és még sok érdekesség vár a hétvégén!

Eufória?

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, december 16. - 2020. február 23.

Nem a múlt tényszerűségének puszta regisztrálása, hanem számunkra való értelme (értelmezése) végett van égetően nagy szükség a múlt megjelenítésének megannyi változatára.” (Gyáni Gábor: Relatív történelem)

Az EUFÓRIA? kiállításon olyan emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok, videómunkák szerepelnek, amelyek egyenként is alkalmasak arra, hogy mint esettanulmányok megjelenítsék, mi történt a rendszerváltás idején - magukba sűrítik azokat a képzeteket, amelyek ehhez a turbulens, várakozásokkal teli időszakhoz társulnak. Legyen szó a ’89-es nagy eseményekről vagy négy fal közt zajló magánügyekről - a bemutatott alkotásokat, projekteket, műegyütteseket egy-egy személyes történet kíséri, amelyeket a rendszerváltás időszakában már aktív gondolkodók, képalkotók meséltek el saját perspektívájukból a kiállított anyagok kapcsán. A kiállítás szerkezetileg úgy áll össze, mint egy képekből és a hozzájuk kapcsolódó kommentárokból álló rendszerváltás-antológia, egy rendhagyó képes történelmi olvasókönyv, amelyben ezek az emblematikus művek és szubjektív értelmezéseik parallel olvashatók. Az egymás mellett bemutatott történetek az egyetlen nagy történelmi elbeszéléssel szemben a párhuzamos változatok, az egyéni elbeszélések fontosságát hangsúlyozzák, összhangban a történetírás posztmodern megközelítésével.

Az esemény további részleteit itt lehet megtalálni.

Várady Róbert: A látszatok valósága

Műcsarnok, december 13. - 2020. február 2.

Az egyéni kiállítás az alkotó elmúlt tíz évben készült munkáiból válogat. Az összeállítás igyekszik átfogó képet nyújtani Várady intellektuális élményeket nyújtó képalkotó gyakorlatáról, melyben nagyrészt az ember/egyén, és az őt körülvevő társadalmi, kulturális, fizikai tér viszonya, annak ellentmondásossága, talányossága tematizálódik. Absztrakt felületekből és leíró-megjelenítő elemekből álló, pontosan kidolgozott festői részletekkel létrehozott munkái a festőiség és a jelentéstartalom gazdag tárházát alkotják. A párhuzamosan készült, de eltérő sorozatokhoz tartozó festmények együtt, egyszerre láthatóak a kiállításon.

Az eseményről további részleteket itt lehet olvasni.

Élet/Kép - Keleti Éva retrospektív kiállítása

Műcsarnok, december 11. - 2020. február 2.

port.huKeleti Éva
Fotó: port.hu

Kivételes időutazásra invitálja a nézőket Keleti Éva hat évtizednyi életművét bemutatva. A pálya színe-java az '50-es évektől máig: eleven riportok, groteszk életképek, bravúros táncfotók, sztárportrék, lélekbúvár arcképek. Irodalom, színház, zene. Minden, ami kultúra és élet.

Az esemény további részletei itt találhatóak.

Resident Art Fair 2019 - kortárs karácsonyi vásár

A.P.A. Galéria, december 10-29.

A vásáron a bevezető árú műveket bemutató Young n’ Fresh szekció mellett egy gyűjtői darabokat bemutató Collectors’ Selection kollekció is kiállításra kerül, ahol a már klasszikusnak mondható kortárs művek játsszák a főszerepet. A vásáron idén több mint 100 alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kap.

A Collectors’ Selection részlegben olyan művészek művei közül válogathatnak, mint Bada Dada Tibor, Braun András, Frey Krisztián, Gyarmathy Tihamér, Hopp Halász Károly, Keserü Ilona, Kocsis Imre, Nádler István, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Ujj Zsuzsi.

Az esemény további részletei itt találhatóak.

Óbudai Dizájn Piknik – Karácsonyi különkiadás a Designfalon

Esernyős, Szindbád Rendezvénytér, december 21-22.

Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az ünnepi készülődés négy adventi hétvégéjén. A Szindbád Rendezvénytérben kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.

A program ingyenes - további részleteket itt lehet olvasni.

Szimpla Fashion Pop-Up

Szimpla Kert, december 21. 12 óra

port.hu divat
Fotó: Nikada / Getty Images Hungary

Képzelj el egy olyan rendezvénysorozatot, ahol mindig friss, mindig új, mindig más fashion-témákat dolgozunk fel. Ahol konkrét cél, hogy tágabb körben ismertebbek legyenek a magyar tervezők nemcsak itthon, de más országokban is. Reméljük, feltűnő az az elhivatottságunk és vállalt kötelezettségünk a minőség és egyedi stílus felé, amit képviselünk. Palettánk széles körű, ami nemcsak a ruhákat és táskákat, de ékszerek, kozmetikumok, festmények, bemutatását is jelenti. Gyere el, és adj magadnak egy lehetőséget a beleszeretésre, a saját stílusodhoz illeszkedésre, a kiteljesülésre, mert nem a divat határoz meg Téged, hanem eszközt ad a kezedbe, amivel képviselhet, kiemelhet Téged minden pillanatban, kedvben, életszakaszban.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

EXHIBITION: Van Gogh és Japán

Uránia Nemzeti Filmszínház, december 21. 11 óra

"Irigylem a japánokat" - írta Van Gogh testvérének, Theónak. Ebből a filmből megtudhatjuk, miért. A Exhibition on Screen sorozat legújabb része alapjául szolgáló Van Gogh&Japán című kiállítás 2018 kora nyarán az amszterdami Van Gogh Múzeumban volt látható. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, mégis ez az ország az, amely a legmélyebb befolyást gyakorolta művészetére. Nem érthetjük meg mindezt anélkül, hogy ne ismernénk, miként hódította meg a japán művészet Párizst a 19. század közepén, és hogy milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas - és mindenekelőtt Van Gogh.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

Hanuka a Gozsdu Udvarban

Gozsdu Udvar, december 22. 18 óra

A Gozsdu Udvar hanukaünnepségét Deutsch Péter rabbi közreműködésével gyertyagyújtással, ünnepi koncerttel, kóser fánkkal és kóser forralt borral nyitják meg. A gyerekeket pedig fánkdíszítő programmal várják.

Az esemény további részletei itt érhetőek el. 

A cikk az ajánló után folytatódik

WAMP - a kedvenc karácsonyi vásárod

Millenáris, december 22. 10-18 óra

Magyarország legnagyobb designvására ezúttal is három alkalommal, december 8-án, 15-én és 22-én várja azokat, akik valóban minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról vagy kiegészítőkről. Mindhárom alkalommal több mint 200 designer munkáiból válogathatunk, a vásárlásban pedig közvetlenül az alkotóktól kérhetünk tanácsot. A bőséges tervezői kínálat mellett gasztronómiai finomságok, workshopok és gyereksarok is várja a látogatókat.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

Pár csillagból is gyönyörű dekorációt készíthetsz - Letisztult, de kedves díszeket mutatunk

A karácsonyfáról nem hiányozhat az ötágú csúcsdísz, de a lakás többi pontján is elhelyezheted ezeket a gyönyörű dekorációkat. Inspirálódj tippjeink segítségével, és hozd le a csillagokat az égről a saját nappalidba!

(Képek forrása: port.hu, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük