Tudod, miért kell karácsony napján mákot darálni? Különös népi babonák, amelyek szerencsét hozhatnak
Számos olyan furcsa babona és népszokás létezik, amelyek akár még ma is alkalmazhatók, ha gazdagságról vagy szerelemről szeretnénk jósolni.

mák
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb babona azért született a régi időkben, mert az emberek valamilyen ismeretlen jelenséget próbáltak megmagyarázni, vagy mert igyekeztek eleget tenni ösztönös kíváncsiságuknak, hogy megjósolják, mit hozhat a jövő. Éppen ezért a legtöbb babona a termékenységgel, párválasztással vagy betegséggel, halállal kapcsolatos. 

A karácsonyi szokások házról házra változhatnak, de bizonyos régi tradíciók még mindig élénken élnek a köztudatban. A halevés hagyományáról vagy a Luca-székről szinte mindenki hallott már, de van még sok más olyan babona, amely kevésbé ismert. 

Egyszerű népi szokások, amelyek szerint bevonzod a gazdagságot

A babona szerint, ha az ünnepi vacsora alatt a háziasszony felkel az asztal mellől, akkor a tyúk nem fog elegendő tojást tojni a következő évben. Ez esetben a tojás alatt az anyagi bőség értendő, mint ahogy a legtöbb régi, jószágra vonatkozó babona is a gazdagságot jelenti mai értelmezésben. Hogy működik-e ez a szokás, mindenki eldöntheti maga, de az tény, hogy így legalább a háziasszony nyugodtan vacsorázhat.

karácsonyi vacsora 2
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Egy másik népszerű, gazdagsággal kapcsolatos babona szerint a fát nem szabad túl korán bevinni a lakásba, mert az felkelti a kapzsiság szellemének figyelmét. A jó szerencse érdekében pedig elvileg csak egy apróságot kell tenni: karácsony estéjén egy gyertyát tenni az ablakba és hagyni, hogy leégjen. Erdély egyes tájain azt is fontosnak tartották, hogy az ablak be legyen csukva az éjféli mise idejére, mert így az ártó szellemek nem tudtak bejutni a házba - legalábbis egy régi hiedelem szerint.

A balszerencse elkerülése végett az sem volt mindegy, milyen munkát végzett otthon a háziasszony, és hogyan. Sokan ismerik a babonát, ami úgy tartja, hogy mosni és a szemetet kivinni nem célszerű karácsonykor. Viszont egy másik hiedelem szerint a karácsonyi asztalról a morzsát le kell söpörni, de nem szabad kidobni a szemétbe, mert akkor betegség éri a családtagokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt kell tenniük a fiatal lányoknak, ha házasságra vágynak

Számos népszokás gondoskodott arról is, hogy a hajadon lányok hamar elkeljenek. Egy babona szerint karácsony napján mákot kell darálni, mert akkor hamarosan bekövetkezik a házasság. Mákot darálni már csak azért is érdemes, mert aki karácsonykor mákot, babot vagy tököt fogyaszt, annak sok pénz üti majd a markát!

Ha viszont a leendő férj kiléte még ismeretlen volt, azt tanácsolták a fiatal lányoknak, hogy vacsora után menjenek ki a házból, és figyeljék meg, merről jön a kutyaugatás. Úgy gondolták, hogy a férj is onnan fog származni, amerről a kutya ugat. Emellett szokás volt a hajnali misére menet mézet és cukrot enni, mert elvileg így magukhoz csábíthatták, édesgethették a kiszemeltet.

Karácsony a régi időkben

Nosztalgikus hangulatú képeken mutatjuk, hogyan telt az ünnep évtizedekkel ezelőtt.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük