Izgalmasan kezdődik a november: spanyol, skandináv és tajvani filmek várnak
A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

mozinézés, program
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borongós napokon sem kell bevackolni otthonra, hiszen megannyi felejthetetlen program vár. Egész hétvégén tart a Spanyol Filmhét és a csütörtökön startoló 6. Skandináv Filmfesztivál is.

Ezen kívül még a Tajvani Dokumentumfilm Napokon ingyenesen lehet Tajvan szigetéről származó filmeket megtekinteni. A kíváncsi látogatókat geek gyűjtői börzével kibővült Szimpla Lemez & Collectorism Vásár és a Hello Piac Design Vásár is várja. Még vérfagyasztó futást is tartogat a hétvége.

Spanyol Filmhét 2019

Uránia Nemzeti Filmszínház, október 29. - november 3.

Női nézőpontok, művészetek, gasztronómia, kényes politikai kérdések és természetesen igazi spanyol zene és humor jellemzik a 2019-es budapesti Spanyol Filmhét kínálatát, amelyben ezúttal összesen tizenkét alkotás szerepel. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló filmhéten mások mellett olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Javier Gutiérrez (Bajnokok), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás) vagy Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt. A korábbi évekhez képest idén erős a dokumentum szekció is: a Minden szem lencsében lakozik egy Isten a spanyol gasztronómia, A Prado múzeum – Csodák gyűjteménye a spanyol képzőművészet, a Camarón: Flamenco és forradalom pedig a flamenco zene egyik megújítójának dokumentumfilmje, míg a világszerte számos díjjal elismert A mások csendje a Franco-korszak áldozatainak jogi küzdelmét dokumentálja.

Az eseményről további információt itt találsz.

Hello Piac Design Vásár

Akvárium Klub, november 3. 10-18 óra

design vásár program
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

Budapest legmenőbb design vására, ahol felfedezheted a hazai tervezők és designerek által készített legegyedibb és legkülönlegesebb táskáit, ruháit, ékszereit, divatkiegészítőit, DIY és vintage stílusú lakásdekorációs termékeit, kézműves gasztrokészítményeit, természetes alapanyagokból készült kozmetikumait… igazi minőségi kincsek!

Az eseményről további részleteket itt találsz.

6. Skandináv Filmfesztivál

Art+ Cinema, október 31. - november 6.

Immár hatodik alkalommal várnak titeket a skandináv filmművészet egyhetes hazai ünnepére! A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik. Rengeteg izgalmas programmal készülnek, a fesztiválon tizenkilenc játékfilmet és több dokumentumfilmet is megnézhettek, jó párat bőven a hivatalos premier előtt!

Az eseményről további információt itt találsz.

Taiwan Dox - Tajvani Dokumentumfilm Napok

Toldi, Kino, október 31. - november 2.

Ismét fantasztikus témák várják a mozinézőt egy csodálatos világból, az óceán közepén virágzó Tajvan szigetéről! Családi titkok, sorskérdések, rendkívüli teljesítmények, átalakuló törzsi világ, tajvani új hullám - a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ötödször rendezi meg a Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A vetítések ingyenesek. Minden filmet eredeti nyelven angol és magyar felirattal vetítenek. Minden vetítés után magyar nyelvű pódiumbeszélgetés következik.

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Szimpla Lemez & Collectorism Vásár

Szimpla, november 2. 12-18 óra

394
Fotó: port.hu

A hónap első szombatján változatlanul pörgetik tovább a lemezeket, és forgatják a kazettákat egy igazi geek gyűjtői börzével kiegészülve.

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Ofrenda de Dia de Muertos

ELLÁTÓház, november 3. 18-23 óra

A szervezők felállítanak egy „ofrendát", ahová mindenkit várnak, és invitálnak arra, hogy együtt emlékezzenek meg elhunyt szeretteikről, felajánlva nekik kedvenc tárgyaikat.

Vigyél bármilyen ételt, italt vagy olyan személyes tárgyat, amellyel méltóképp emlékezhettek meg róluk közösen - a részleteket itt találod.

BBU Halloween Run 2019

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ – KÖSZI, november 3. 12 óra

"Vérfagyasztó" futam a kőbányai pincerendszerben! Ne hagyd, hogy bárki szívja a véredet – a Halloween Runon sem! A vérszomjas vámpírok már edzenek, hogy utolérjenek… A föld alá ráadásul nem ér le a napfény, hogy elpusztítsa őket, így egyre inkább erőre kapnak. Te is formában vagy? Még van időd felkészülni, de a napjaid lehet, hogy már meg vannak számlálva… Csak rajtad múlik, hogy megmenekülsz-e!

Az eseményről további részleteket itt olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Szépművészeti Múzeum, október 30. - 2020. február 16.

A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. századi flamand festészetet. Fontos szempont az is, hogy a budapesti tárlat ráirányítsa a figyelmet a két régió – Dél-Németalföld és Magyarország – gazdag múltra visszatekintő kulturális kapcsolataira, mely folyamatok egyik kulcsfigurája Lipót Vilmos főherceg volt.

Az eseményről további részleteket itt olvashatsz.

Izgalmas történet rejtőzik Leonardo da Vinci leghíresebb festménye mögött

Leonardo da Vinci festményei körül már régóta keringenek mindenféle legendák. De nem csak a híres itáliai festő alkotásai kavarták fel a balladai homály örvényét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, port.hu)

Ezt is szeretjük