Szeretnél látni ingyen dolgozó politikusokat? Itt a lehetőség
Novembertől jöhetnek az elszegényedő politikusok. Nem is tolonganak a posztokért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Senki sem akar polgármester vagy képviselőtestületi tag lenni? Ez a kérdés merül fel az emberben, ha megnézi, hány jelöltet vettek eddig nyilvántartásba hétfő óta. Hétfő délutánig kellett leadni a megfelelő mennyiségű támogató aláírást - ennek száma a lakosságszám arányában változik - azoknak, akik szeretnének indulni az október 12-én esedékes önkormányzati választásokon.

Munkában a Fővárosi Közgyűlés

A csökkenő fizetések azonban kevésbé teszik vonzóvá a településvezetői munkát. Egy rossz anyagi helyzetben lévő kistelepülésen az ingyenmunka sem kizárt novembertől.

Ingyen dolgozhatnak a testület tagjai

Bizonyos településeken nem lesz majd komoly tétje a voksolásnak, ugyanis egyetlen jelöltet lehet majd támogatni - ahogy arról a Blikk.hu beszámolt. A lap számításai szerint a 3177 településen alig négyezren indulnak a polgármesterségért. A képviselői helyekért sincs nagy tolongás, legalábbis arra következtethetünk abból, hogy cikkünk megjelenésekor még sok helyen vár döntésre egyes jelölt a Nemzeti Választási Irodánál, mert csak az utolsó pillanatban adta le az ajánlóíveket. 

Ennek oka lehet, hogy az önkormányzati képviselők és polgármesterek fizetését alaposan megnyirbálták. Bár a közgyűlés tagjának lenni eddig sem volt különösebb anyagi főnyeremény - általában a 100 ezer forintot sem érte el az átlagos bér, amit azért különféle juttatásokkal ki lehetett egészíteni a nagyobb településeken -, a kisebb települések egy részében ezentúl akár díjazás nélkül végezhetik a feladatot a vállalkozó szelleműek, amire úgy tűnik, emiatt nem sokan fogékonyak.

Az egészről az illetményalap tehet. Ma ez 38 650 forint, aminek bizonyos szorzatait kaphatták eddig készhez a polgármesterek és a képviselők. Novembertől viszont a törvény pontosan előírja, hogy mennyit kereshet egy-egy településvezető. Ez leginkább az 500 fő alatti településeken okoz komoly változást, hiszen itt akár negyedére is visszaeshetnek a juttatások. A várható 75-100 ezer forintért pedig kevesen tolonganak. Ezer fő fölött jóval kisebb lesz a változás, a nagyobb városokban pedig akár nőhetnek is a bérek, így egy megyei jogú városban 500 ezer forint fölötti összegből gazdálkodhat a polgármester.

Dunaújváros polgármestere eddig kifejezetten jól járt

Persze az eddigi rendszer sem volt tökéletes, hiszen rengeteg kiskaput hagyott, így egyes polgármesterek akár többszörösét is kereshették ugyanakkora települést vezető kollégája bérének, ha a képviselő-testület elég nagyvonalú volt az illetmény megszavazásakor. Az Index.hu számításai szerint a legjobban kereső Dunaújváros polgármestere 708 ezer forintot kapott kézhez, míg az ugyanúgy megyei jogú Hódmezővásárhely első embere 545 ezer forintot vitt haza eddig.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere

A polgármesteri szék a kisebb településeken eddig sem kecsegetett meggazdagodással, ám ezután egyes helyeken még a minimálbér összegét is alig éri majd el a település első emberének havi juttatása. 25 ezer fő felett azonban épp ellenkező a helyzet, ott az eddig sem alacsony bérek tovább nőnek novembertől, így jóval 500 ezer forint felett lehet keresni a polgármesterséggel.

Azért minden bizonnyal ahol az anyagi helyzet ezt engedi, a képviselők olyan díjazást állapítanak meg maguknak, amely megéri számukra, hogy főállásban vegyenek részt a város vezetésében.

Egy kisebb település polgármesterén is nagy a felelősség, aki komoly pénzek felett rendelkezik, esetenként ádáz harcot vív a kormánnyal egy-egy támogatásért. Kétséges, hogy a leginkább rátermett emberek fogják ezt a munkát végezni havi 150 ezer forintos fizetés ellenében.

Fotó: MTI/Beliczay László; Tarlós: Facebook.com/Tarlós István

Ezt is szeretjük