Gyurcsányék orvost hívnak Budapesthez: ő lehet az új főpolgármester?

Bár nem sokan ismerik a nevét, valahonnan mégis ismerős lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az országgyűlési választás után ismét összefog a baloldal, ezúttal a budapesti főpolgármesteri székért indítanak közös jelöltet. Tarlós István kihívójaként az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM Falus Ferencet jelölte meg. Falus minden bizonnyal az első tiszti főorvos volt, aki a kamerák előtt oltatta be magát. Bár nem teljesen újonc a politikában, kevesen ismerhetik a nevét. Ki ő, és miért pont rá esett a választás a baloldalon?

Honnan jött az ismeretlen jelölt?

Falus tanulmányait Moszkvában kezdte, de orvossá már Budapesten vált, 1975-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomázott. Később egészségügyi menedzser végzettségre is szert tett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, illetve jogot is tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de jogi diplomát nem szerzett.

Dolgozott mentősként, majd tüdőgyógyászként, a kilencvenes években pedig az Egyesült Államokban is tevékenykedett egy rövid ideig. 1995-ös hazatérése után a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Alapítvány első elnöke lett. Falus Ferenc nős, két gyermek édesapja.

A tüdőgyógyász végzettségű Falus neve minden bizonnyal a többség számára ismeretlen, holott nem most tűnt fel először a politika környékén. 2001-ben a fővárosi MSZP és SZDSZ támogatásával őt nevezték ki a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójává. 2003-ban, tehát a Medgyessy-kormány idején az egészségügyi tárca alá tartozó Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke lett.

Nem is annyira ismeretlen

Ha valakinek mégis él az elmékében Falus, akkor az minden bizonnyal 2009-hez kötődik. Ekkor országos tiszti főorvosként - tehát az ÁNTSZ vezetőjeként - kampányolt a H1N1 - ismertebb nevén a madárinfluenza - vírus elleni oltóanyag hasznossága és ártalmatlansága mellett. Mindezt úgy próbálta elérni, hogy a kamerák előtt saját magát oltatta be elsőként a vakcinával.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel Falus ekkor már szorosan kötődött a baloldalhoz, a kormányváltás után nem volt maradása, 2010-ben leváltották. Falus ezután is időnként felszólalt egészségügyet érintő témákban, általában kritizálva az Orbán-kormány intézkedéseit.

Feltehetőleg azért is eshetett rá a választás, mivel mindhárom jelölő szervezethez van vagy volt köze. MSZP-kormány alatt volt tiszti főorvos, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején nevezték ki, aki most a Demokratikus Koalíció elnöke. 2012-ben pedig feltűnt a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Alapítvány alapítói közt.

A baloldal előbb említett pártjai azért egyeztek meg Budapesten, mert itt mind az országgyűlési, mind pedig az európai parlamenti választások alkalmával jobban szerepeltek, mint országos átlagban, így a legkomolyabb esélyt a sikerre a közös erőben látják.

Ezek a közterek kaptak új külsőt az elmúlt időszakban Budapesten

Képek: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük