Gyurcsányék orvost hívnak Budapesthez: ő lehet az új főpolgármester?
Bár nem sokan ismerik a nevét, valahonnan mégis ismerős lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országgyűlési választás után ismét összefog a baloldal, ezúttal a budapesti főpolgármesteri székért indítanak közös jelöltet. Tarlós István kihívójaként az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM Falus Ferencet jelölte meg. Falus minden bizonnyal az első tiszti főorvos volt, aki a kamerák előtt oltatta be magát. Bár nem teljesen újonc a politikában, kevesen ismerhetik a nevét. Ki ő, és miért pont rá esett a választás a baloldalon?

Honnan jött az ismeretlen jelölt?

Falus tanulmányait Moszkvában kezdte, de orvossá már Budapesten vált, 1975-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomázott. Később egészségügyi menedzser végzettségre is szert tett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, illetve jogot is tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de jogi diplomát nem szerzett.

Dolgozott mentősként, majd tüdőgyógyászként, a kilencvenes években pedig az Egyesült Államokban is tevékenykedett egy rövid ideig. 1995-ös hazatérése után a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Alapítvány első elnöke lett. Falus Ferenc nős, két gyermek édesapja.

A tüdőgyógyász végzettségű Falus neve minden bizonnyal a többség számára ismeretlen, holott nem most tűnt fel először a politika környékén. 2001-ben a fővárosi MSZP és SZDSZ támogatásával őt nevezték ki a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójává. 2003-ban, tehát a Medgyessy-kormány idején az egészségügyi tárca alá tartozó Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke lett.

Nem is annyira ismeretlen

Ha valakinek mégis él az elmékében Falus, akkor az minden bizonnyal 2009-hez kötődik. Ekkor országos tiszti főorvosként - tehát az ÁNTSZ vezetőjeként - kampányolt a H1N1 - ismertebb nevén a madárinfluenza - vírus elleni oltóanyag hasznossága és ártalmatlansága mellett. Mindezt úgy próbálta elérni, hogy a kamerák előtt saját magát oltatta be elsőként a vakcinával.

Mivel Falus ekkor már szorosan kötődött a baloldalhoz, a kormányváltás után nem volt maradása, 2010-ben leváltották. Falus ezután is időnként felszólalt egészségügyet érintő témákban, általában kritizálva az Orbán-kormány intézkedéseit.

Feltehetőleg azért is eshetett rá a választás, mivel mindhárom jelölő szervezethez van vagy volt köze. MSZP-kormány alatt volt tiszti főorvos, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején nevezték ki, aki most a Demokratikus Koalíció elnöke. 2012-ben pedig feltűnt a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Alapítvány alapítói közt.

A baloldal előbb említett pártjai azért egyeztek meg Budapesten, mert itt mind az országgyűlési, mind pedig az európai parlamenti választások alkalmával jobban szerepeltek, mint országos átlagban, így a legkomolyabb esélyt a sikerre a közös erőben látják.

Ezek a közterek kaptak új külsőt az elmúlt időszakban Budapesten

Képek: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük