300 ezer forintot keresnek a börtönben
Egyes elítéltek jól élnek
Egyes börtönökben akár kisebb vagyonokat is meg lehet keresni, nem is akárkiknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A börtönökben élők legtöbbször dolgoznak, munkájukkal pedig némi keresetre is szert tehetnek, amivel a benti körülmények között boldogulni tudnak.

Egyes európai büntetés-végrehajtási intézményekben azonban kelet-európai mércével igen busás bérért tevékenykedhetnek a rabok. A szerb sajtó kiakadt a háborús bűnökért ülő rabok jövedelmén.

Egy kormányfőnél is többet kereshetnek egyes elítéltek

Akár a szerb miniszterelnöknél vagy az államfőnél is nagyobb fizetést kaphatnak azok, akik a hágai Nemzetközi Törvényszék által kijelölt európai börtönökben raboskodnak - adta hírül a szerb sajtó a némileg szenzációhajhász módon tálalt, de valós alapokon nyugvó információt.

A Blic című belgrádi napilap információját számos írott és elektronikus orgánum ismertette. Eszerint a Finnországban vagy Norvégiában raboskodó foglyok a börtönben végzett munkával akár havi több mint 1200 eurót - 377 ezer forintot - is megkereshetnek, míg Aleksandar Vucic szerb kormányfő fizetése csupán 1070 euró, azaz 336,5 ezer forint, Tomislav Nikolic elnök pedig 1100 euróért, 346 ezer forintért végzi a munkáját.

A belgrádi lap a büntetés-végrehajtási intézetekben kapható órabérekről is közölt adatokat. Nebojsa Pavkovic tábornok például - akit 22 évre ítéltek koszovói albánok deportálásáért, üldözéséért és meggyilkolásáért - finn börtönében fa- vagy fémfeldolgozásért, emléktárgyak készítéséért vagy mezőgazdasági munkálatokért 7 eurót, azaz több mint 2200 forintot is kaphat óránként.

A skandináv börtönökben jól, a baltiakban kevésbé jól lehet keresni

A Blic azt is kiszámolta, hogy legalább még két szerb elítélt kereshet többet a szerb államvezetésnél: a szintén Finnországban ülő Momir Nikolic - akit bosnyákok kínzásáért és megöléséért ítéltek el -, valamint a Norvégiában raboskodó Radomir Kovac, aki a boszniai Focában nőkön és lányokon elkövetett erőszak miatt tölti 22 éves büntetését.

A dán és francia börtönökben ülők körülbelül 800 eurót - 251,6 ezer forint - kereshetnek meg havonta, míg a legrosszabbul azok jártak, akik Észtország valamelyik börtönébe kerültek, ott ugyanis fizikai munkával vagy a fegyház birtokain végzett mezőgazdasági munkával havonta maximum 255 euró - 80 ezer forint - kereshető meg.

Magdalena Spalenska, a NT szóvivője a fegyencek fizetésével kapcsolatban a lapnak kifejtette, hogy az összegek megállapításához a törvényszéknek nincs köze, azokat az adott ország igazságszolgáltatási szervei határozzák meg, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak a Hágából érkező foglyokra, mint a többi elítéltre.

Jól keresni igen, igazán meggazdagodni azonban nem a börtönben lehet. Tudd meg, pontosan hogyan csinálták a legsikeresebbek!

Ezt is szeretjük