Piros hó hullhat Németországban: hogyan válik valósággá az ismert mondás?
Nem elírás, Németországban a hétvégén komoly hóvihar várható, ami a megszokotthoz képest egészen más színben hullik majd.

piros-hó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglehetősen különleges, bár nem példa nélküli légköri helyzet áll elő Európában: míg dél felől szokatlanul meleg, szubtrópusi levegő tölti ki a kontinens középső és keleti tájait, észak felől Nyugat-Európára sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő zúdul.

A MetKép információ szerint ezek keveredése Németországban valóságos “hóbombát” okoz majd, elsősorban az ország északi területein. A napokig tartó, intenzív havazás komoly hóréteget képez, 20-30 cm friss hó várható. A német meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a havazás miatt.

Ezért lesz piros a hó

A meleg levegő Észak-Afrikából jelentős mennyiségű port szállít magával, ami megszínezi a lehulló csapadékot. Nyáron, amikor az erőteljes délies áramlás gyakoribb, rendszeresen fordul elő “sáros” eső. Most sem alakul ez másképp, csak ezúttal a havat fogja megfesteni, ami ettől sárgás, pirosas, de akár vérvörös színt is kaphat.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена… малиновим снігом! Звідки він та чому...

Közzétette: Міністерство освіти і науки України – 2020. február 24., hétfő

Egy évvel ezelőtt, 2020 februárjában szintén megfigyelhető volt a piros hó jelensége, akkor az Antarktiszon jelentkezett a furcsa látvány - ahogy az a fenti képen is jól látszik. Mivel abban az időszakban megdőlt a melegrekord a Déli-sarkvidéken, ez kedvezett egy mikroszkopikus alga, a Chlamydomonas nivalis megjelenésének, amely a benne található karotinoidok miatt vörös színűvé festette a csapadékot.

Magyarországról is látszódnak a Magas-Tátra havas csúcsai - Lenyűgöző fotók készültek

Salgó várából meseszép kilátás nyílik a Szlovákiában húzódó fenséges hegycsúcsokra.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük