Hős patkány kapott kitüntetést - Rengeteg aknát és bombát szagolt ki

Nem sűrűn fordul elő, hogy egy patkány kap kitüntetést, de nemrég ennek is eljött az ideje.

patkány-borító

A patkányokra gondolva talán mindenkiben rossz érzések támadnak, hiszen általában negatív értelemben, rágcsálóként gondolunk rájuk, akik hívatlan vendégek a házban.

Pedig a patkányok sokkal többek ennél: az állatok körében rendkívül intelligensnek és gyorsan taníthatónak számítanak, így akár nemcsak bosszúságot okozhatnak az embereknek, hanem a hasznukra is válhatnak.

Aranymedállal tüntették ki a hős patkányt

A Kambodzsában élő Magawa nevű óriáspatkány rangos kitüntetéséről még a BBC is beszámolt, a világméretű ismertséget pedig hőstetteinek köszönheti. A kis állat ugyanis 28 fel nem robbant lőszert és 39 aknát szagolt ki, ezzel pedig több ezrek életét mentette meg. A People’s Dispensary for Sick Animalstől, vagyis a beteg állatokról gondoskodó emberek szervezetétől eddig harminc állat kapott kitüntetést fontos és életmentő munkájuk eredményeként, de most először van a díjazottak között egy patkány.

Kambodzsában közel hatmillió akna található a földben, így a felderítésük még közel sem ért véget, számos olyan terület van, ahol az odatévedők az életükkel játszanak. 1979 ót 64 ezer ember lelte miattuk halálát. A hétéves Magawát Tanzániában egy belga cég képezte ki, egyévnyi tanulás után pedig megszerezte a minősítését, így munkába állhatott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kicsivel több mint egy kilogrammos állat nemcsak fejlett szaglásával tud sokat segíteni, hanem könnyű súlya miatt nem indítja be az aknákat maga alatt, viszont jelezni tudja, ha valamit talált úgy, hogy megkapargatja a felszínét. Ráadásul nagyon gyors, hiszen húsz perc alatt átvizsgál egy akkora területet, ami műszerekkel akár több napba is telhet.

Undorodsz a patkányoktól? 8 kép, ami után megváltozik a véleményed

Náluk cukibb fotóalanyok aligha léteznek.

(Borítókép forrása: wildfoundation / Instagram)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük