Irtó cuki dolog derült ki a patkányokról: ez akkor is tetszeni fog, ha nem bírod őket

A tudósok ismét patkányokon kísérleteztek, de ezúttal kíméletesen: csak játszottak a kis állatokkal.

Patkány bujócska
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A patkányok még összetettebben képesek gondolkozni, mint azt eddig gondolták róluk tudományos berkekben.

A rágcsálótulajdonosoknak most dagadhat a büszkeségtől a mellük. Ők már valószínűleg rég tudják azt, amit a The Guardian oldalán megjelent kísérlet során kiderítettek a kutatók.

A patkányok viselkedése

Egy német idegtudósokból álló kutatócsoport több hetet töltött azzal, hogy egy körülbelül 30 négyzetméteres, dobozokkal berendezett szobában szabályszerűen bújócskázzanak a patkányokkal. Mindezt úgy, hogy semmiféle jutalomfalatot nem kaptak a rágcsálók, csak egy kis cirógatást.

patkányos cikk elbújás
Fotó: JamesBrey / Getty Images Hungary

Az állatok nem az interakció miatt mentek bele a játékba, hanem csak szimplán a játék kedvéért. A rágcsálók kutyákra jellemző boldogság és izgatottság jeleit mutatták, ahányszor csak rájuk találtak a kutatók, vagy ők bukkantak rá az egyik rejtőzködő tudósra. A heteken át tartó móka során a patkányok rájöttek arra, hogy ha a szobába érve a bezárt dobozban kezdik a játékot, akkor ők a hunyók, ha viszont a nyitottban, akkor ők bújnak el.

Még úgynevezett örömugrándozásokat is produkáltak, amivel kifejezték boldogságukat. Sőt, olyan is előfordult, hogy a játékot direkt elhúzták oly módon, hogy miután megtalálták őket, még egyszer elbújtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A felfedezés nem csak szuper cuki, de az emlősök viselkedéstanulmányozásában is nagy előrelépést jelent, nem beszélve a játék evolúciós szerepének vizsgálatáról. A játszásnak köztudottan rendkívül fontos szerepe van az evolúciós fejlődésben, és a patkányok ideális modellt biztosítanak eme viselkedés további elemzésére.

Undorodsz a patkányoktól? 8 kép, ami után megváltozik a véleményed

A patkányok nem csak járványügyi kockázatukról lehetnének híresek. A rettegett rágcsálók ugyanis nagyon okosak, kíváncsiak és játékosak, tenyésztett változatuk pedig méltán vált népszerű házi kedvenccé.

Undorodsz a patkányoktól? 8 kép, ami után megváltozik a véleményed

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük