Fontos dolog derült ki a memóriáról: az Alzheimer-kór kezelésében is segíthet
Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok: ez a felfedezés az emberi orvoslásban is áttörést jelenthet.

demencia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először találtak bizonyítékot arra, hogy képesek múltbéli eseményeket visszaidézni emlékezetükben az állatok. Az Indianai Egyetem - IU - szakértői szerint a felfedezés segítheti az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztését. A Jonathon Crystal, az IU kutatója vezette tanulmány a Current Biology című tudományos lapban jelent meg.

"Nemcsak azért érdeklődünk az állatok memóriája iránt, hogy jobban megértsük őket, hanem elsősorban azért, hogy a memória olyan modelljeit fejlesszük ki, melyek megfeleltethetők az emberi betegségekben, például az Alzheimer-kórban károsodott memóriatípusokkal" - mondta Crystal.

Segítség az Alzheimer kezelésében

A tudós szerint a legtöbb kutatás, mely új, Alzheimer elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, azt vizsgálja, hogyan hatnak az összetevők a térbeli memóriára, a memória azon fajtájára, mely leginkább megfigyelhető az állatoknál. A térbeli memória azonban nem az, melyet leginkább károsít az Alzheimer-kór - írja a PhysOrg tudományos hírportál.

"Amikor a nagymamánk Alzheimerben szenved, a betegség egyik leginkább szívbemarkoló következménye, hogy nem emlékszik arra, mit meséltünk az életünkről legutóbb, amikor találkoztunk. Minket ez az epizodikus emlékezet érdekel, mert ezt csökkenti az Alzheimer-kór és az öregedés is általában" - fejtette ki Danielle Panoz-Brown, a tanulmány fő szerzője.

Szagokkal kísérleteztek

Az epizodikus memória a bizonyos eseményekre való emlékezés képessége. Például, amikor valaki elveszíti a kocsikulcsot, megpróbálhatja felidézni minden lépését - epizódját - az autótól a jelenlegi tartózkodási helyéig. Ezeknek az eseményeknek a felidézése az epizodikusmemória-visszajátszás - episodic memory replay. Ahhoz, hogy megvizsgálják az állatok ezen képességét, Crystal és munkatársai csaknem egy éven át dolgoztak 13 patkánnyal, melyeknek 12 különböző szagból álló lista végigkövetését tanították meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kísérletek eredményeképpen megállapították, hogy az állatok támaszkodhattak a betanult sorrend felidézésének képességére. A kiképzésük után a patkányok a kísérletek 87%-ában sikeresen hajtották végre a feladatot. Az eredmények erős bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a patkányok kifejlesztették az epizodikusmemória-visszajátszás képességét.

Az is kiderült, hogy az állatok emlékei hosszútávon tartósak és ellenállóak más emlékek hatásával szemben. Crystal szerint nagy szükség van arra, hogy megbízható módszereket fejlesszenek ki a patkányok epizodikusmemória-visszajátszó képességének tesztelésére, mivel az új genetikai eszközök révén lehetőség van arra, hogy az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai állapotú patkányokat hozzanak létre. Eddig csak egerek álltak rendelkezésre az új gyógyszerek tesztelésére.

Ezt is szeretjük