Fontos dolog derült ki a memóriáról: az Alzheimer-kór kezelésében is segíthet

Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok: ez a felfedezés az emberi orvoslásban is áttörést jelenthet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Múltbéli eseményekre is képesek emlékezni a patkányok: ez a felfedezés az emberi orvoslásban is áttörést jelenthet.

Először találtak bizonyítékot arra, hogy képesek múltbéli eseményeket visszaidézni emlékezetükben az állatok. Az Indianai Egyetem - IU - szakértői szerint a felfedezés segítheti az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztését. A Jonathon Crystal, az IU kutatója vezette tanulmány a Current Biology című tudományos lapban jelent meg.

"Nemcsak azért érdeklődünk az állatok memóriája iránt, hogy jobban megértsük őket, hanem elsősorban azért, hogy a memória olyan modelljeit fejlesszük ki, melyek megfeleltethetők az emberi betegségekben, például az Alzheimer-kórban károsodott memóriatípusokkal" - mondta Crystal.

Segítség az Alzheimer kezelésében

A tudós szerint a legtöbb kutatás, mely új, Alzheimer elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, azt vizsgálja, hogyan hatnak az összetevők a térbeli memóriára, a memória azon fajtájára, mely leginkább megfigyelhető az állatoknál. A térbeli memória azonban nem az, melyet leginkább károsít az Alzheimer-kór - írja a PhysOrg tudományos hírportál.

"Amikor a nagymamánk Alzheimerben szenved, a betegség egyik leginkább szívbemarkoló következménye, hogy nem emlékszik arra, mit meséltünk az életünkről legutóbb, amikor találkoztunk. Minket ez az epizodikus emlékezet érdekel, mert ezt csökkenti az Alzheimer-kór és az öregedés is általában" - fejtette ki Danielle Panoz-Brown, a tanulmány fő szerzője.

Szagokkal kísérleteztek

Az epizodikus memória a bizonyos eseményekre való emlékezés képessége. Például, amikor valaki elveszíti a kocsikulcsot, megpróbálhatja felidézni minden lépését - epizódját - az autótól a jelenlegi tartózkodási helyéig. Ezeknek az eseményeknek a felidézése az epizodikusmemória-visszajátszás - episodic memory replay. Ahhoz, hogy megvizsgálják az állatok ezen képességét, Crystal és munkatársai csaknem egy éven át dolgoztak 13 patkánnyal, melyeknek 12 különböző szagból álló lista végigkövetését tanították meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A kísérletek eredményeképpen megállapították, hogy az állatok támaszkodhattak a betanult sorrend felidézésének képességére. A kiképzésük után a patkányok a kísérletek 87%-ában sikeresen hajtották végre a feladatot. Az eredmények erős bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a patkányok kifejlesztették az epizodikusmemória-visszajátszás képességét.

Az is kiderült, hogy az állatok emlékei hosszútávon tartósak és ellenállóak más emlékek hatásával szemben. Crystal szerint nagy szükség van arra, hogy megbízható módszereket fejlesszenek ki a patkányok epizodikusmemória-visszajátszó képességének tesztelésére, mivel az új genetikai eszközök révén lehetőség van arra, hogy az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai állapotú patkányokat hozzanak létre. Eddig csak egerek álltak rendelkezésre az új gyógyszerek tesztelésére.

A hibátlan memória titka egy hétköznapi dolog: iskolásként csináltad utoljára

Nem is tudod, milyen jót tesz.

Elolvasom
Ezt is szeretjük