A hibátlan memória titka egy hétköznapi dolog: iskolásként csináltad utoljára

Nem is tudod, milyen jót tesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keresztrejtvényfejtés csak az egyik hatásos módja a memória fejlesztésének. Van azonban egy sokkal egyszerűbb és jóval hatékonyabb módszer is arra, hogy az emlékezőképességed csak úgy hasítson!

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói megtalálták a világ legegyszerűbb módját a memória fejlesztésére. A kutatási eredmények szerint a hangos felolvasás 15%-kal jobb emlékezőtehetséget eredményez.

A győztes módszer

A tudósok 95 résztvevőt kértek meg, hogy teszteljenek le négyféle módszert, mellyel az írott információ megtanulható. Az egyik mód a csendben olvasás, a másik a hangos felolvasás, a harmadik valaki más felolvasásának a hallgatása, a negyedik pedig a saját felolvasásuk hanganyagként való visszahallgatása volt. Azok a tesztalanyok érték el a legjobb eredményt a memóriateszten, akik saját maguknak hangosan olvastak fel: 5%-kal több információt 15%-kal gyorsabban tanultak meg ezzel a módszerrel. 

- Ha hangosan kimondod azokat az információkat, amelyeket szeretnél megjegyezni, sokkal gyorsabban és nagyobb eséllyel elő tudod majd hívni őket az emlékeidből. Ennyire egyszerű - mondta Colin MacLeod pszichológus, a kutatás egyik munkatársa.

Ezért hatékony

A tudósok szerint tehát a beszéd - vagyis a hangosan kimondás - és a saját beszéd hallásának együttes hatása a kulcs a memória jobb működéséhez. A hangos felolvasás során az információk az agyban a hosszú távú emlékek közé kerülnek, így könnyebben előhívhatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 5%-kal több információ megtanulása elsőre nem tűnhet nagy fejleménynek, és az elvégzett kutatás nem széleskörű - hiszen, ha ezer emberrel tesztelték volna a módszereket, sokkal pontosabb képet kapnánk. Ellenben, a drága kondibérlethez vagy az állandó keresztrejtvényfejtéshez képest ez a módszer sokkal könnyebb, és semmibe sem kerül. 

Legközelebb, ha vizsgára vagy egy fontos prezentációra készülsz, tanulás közben olvasd fel magadnak hangosan a megjegyzendő anyagot. Talán meglepődsz majd, milyen könnyen előjönnek bizonyos információk.

Az edzés is fejleszti a memóriát

A rendszeres testmozgás nemcsak az alakra, de a gondolkodásra is jó hatással van: az edzés során olyan hormonok termelődnek a szervezetben, melyek segítik az agy hatékonyabb működését, és hozzájárulnak a hippokampusz - az agy tanulásért és emlékezésért felelős központja - idegsejtjeinek termelődéséhez. És nem is kell olyan sokat mozogni a hatásért!

Ezt is szeretjük