Tele van patkánnyal a templom, mégis özönlenek a turisták: a Karni Mata nagyon furcsa hely

Nyüzsögnek a patkányok a Karni Mata-templomban, és szentként tisztelik őket a helyiek.

Karni Mata, a patkányok temploma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az indiai Deshnoke község Karni Mata nevű hindu temploma különös helyszíne a világnak. Az épületben megközelítőleg 25 ezer patkány él, az állatokat azonban nem irtják, sőt, szentként tisztelik és imádják.

A templom névadója, Karni Mata egy női, hindu harcos volt, akiben a hindu vallás követői Durga, a harcok és a győzelem istennőjének megtestesülését tisztelik. A legenda szerint az asszony fia elvesztése után Yamával, a halál istenével abban kötött alkut, hogy minden leszármazottja patkányként reinkarnálódik, mielőtt egy családban emberként újjászülethetnének.

Patkányok temploma

A család megnyilvánulásának vélt, kabbáknak nevezett szent patkányok templomába a világ minden tájáról érkeznek turisták. A patkányokat mély tisztelet övezi, a templomban nemcsak szabadon mozoghatnak, de etetik is őket. Naponta több száz hívő látogatja a templomot, hosszú sorok kígyóznak a bejárat előtt, hogy találkozzanak az állatokkal, akiktől áldást kaphatnak életükre.

Kiváltképp szerencsésnek számít az, aki meglát egy ritkaságszámba menő, fehér színű, albínó patkányt, még jobb, ha át is fut az ember lábán. Mint minden hindu szentélynél, a cipőt a belépés előtt le kell venniük a látogatóknak.

A templomban élő papi családok feladata a patkányok etetése és az épület tisztán tartása. Az állatok által megkóstolt, de meghagyott, áldottnak tartott ételekből a látogatók is fogyaszthatnak. Meglepő, de pestisjárvány ennek ellenére nem érintette a falut, sőt, betegek is gyakran zarándokolnak a helyszínre, a gyógyulásukért imádkozva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legenda szerint a 151 éves korában eltűnt Karna Mata követői úgy tartják, haláluk után ők is patkányként fognak újjászületni, ha pedig ezt követően patkányként elpusztulnak, újra emberi életet kapnak.

Tilos rálépni a patkányokra

Bár bizarrnak tűnhet, a patkányokat itt valóban imádják, elpusztításuk pedig hatalmas bűnnek számít. Az építmény udvarát háló védi a ragadozó madaraktól. Ha pedig egy turista véletlenül rálép egy állatra, és ez annak halálát okozza, büntetésképpen meg kell vásárolnia egy ezüst vagy egy arany patkányszobrot, majd a bűnbocsánat elnyeréséért odaadományozni a templom javára. Bár az állandóan nyüzsgő állatok között óhatatlanul előfordul az ilyesmi, ajánlott nagyon odafigyelni a patkányokra.

Több mint 1000 templom hazája: Hampi, az elfeledett birodalom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük