Mozog a maszk szála, ha közelebbről megnézed? Sokan parazitának hiszik, de egész más okozza

Egyre több olyan videó kering a neten, amiben bemutatják, hogy valami mozog a maszkokban.

Paraziták a maszkokban elmélet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A maszk már egy éve része a mindennapjainknak, de még most is derülhetnek ki újdonságok vele kapcsolatban. Nemrég egy eléggé furcsa elmélet kezdett terjedni Németországban, ami aztán Magyarországra is megérkezett, és azt találgatják, vajon paraziták élnek a maszkok belsejében?

Az érdekes felvetés onnan indult, hogy többen közelebbről, esetleg nagyítás segítségével apró fekete szálakat vettek észre az orvosi steril maszkokon, amik meleg vízzel érintkezve mozogni kezdtek. Ezeket többen is férgeknek vagy parazitának hitték, de a felesleges pánikkeltést megelőzve a tudósok gyors magyarázatot adtak a jelenségre.

Nincsenek paraziták a maszkokban

A Németországban pár héttel ezelőtt született elméletek sok ember bizalmát megrendítették a maszkokban, sokan aggodalmukat fejezték ki a mozgó fekete szálak miatt, hiszen nyilvánvalóan senki nem szeretne parazitákat közel az arcához, de olyan állítások is napvilágot láttak, hogy ezek nanotechnológiai rostok. A felvetés most Magyarországra is elért, és nemcsak a Facebookra, hanem a YouTube-ra is került fel a témában magyar nyelvű videó.

Az urbanlegends.hu internetes oldal kezdett először alaposabban foglalkozni a dologgal, akik a dpa hírügynökségre hivatkozva megnyugtattak mindenkit: szó sincs parazitákról vagy férgekről, a sötét szálak valószínűleg a gyártás során vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra a dolgozók munkaruhájáról vagy a levegőből. Ezek ártalmatlan anyagok, például szövetszálak, amik a hőváltozás, statikus elektromosság és nedvesség hatására mozognak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A PCR-tesztpálcákat is érték hasonló vádak, ám a tudósok szerint sem ezek, sem a maszkok nem jelentenek veszélyt az egészségre, és azért csak a sötét anyagokat látjuk rajtuk mozogni, mert ezek nem a termék rögzített részei. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház kilinikai mikrobiológusa, dr. Felső Péter szerint felesleges fertőtleníteni az arcmaszkokat, az alkoholos áztatás pedig kifejezetten rosszat tesz nekik, hiszen így veszítenek a szűrőhatásukból.

4 jel, hogy ideje lecserélni a maszkot a szakértők szerint: ha elhasználódott, már nem nyújt védelmet

Ha ezeket tapasztalod, nem véd kellőképpen a maszk. A szakértők elárulták, milyen jelek utalnak arra, hogy ideje újat venned helyette.

4 jel, hogy ideje lecserélni a maszkot a szakértők szerint: ha elhasználódott, már nem nyújt védelmet

Ha ezeket tapasztalod, nem véd kellőképpen a maszk. A szakértők elárulták, milyen jelek utalnak arra, hogy ideje újat venned helyette.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük