4 jel, hogy ideje lecserélni a maszkot a szakértők szerint: ha elhasználódott, már nem nyújt védelmet
Ha ezeket tapasztalod, nem véd kellőképpen a maszk. A szakértők elárulták, milyen jelek utalnak arra, hogy ideje újat venned helyette.

maszk cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a maszk a mindennapok nélkülözhetetlen kiegészítője lett, sokan szereznek be többször használatos darabokat. Ezek kényelmesebbek, praktikusabbak, hosszú távon pénztárcakímélőbbek és környezetbarátabbak az eldobható társaiknál, így remek választásnak bizonyulnak.

Rengetegen hajlamosak azonban azt hinni, hogy ezeket elég csupán rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, emellett pedig hosszú hónapokig, vagy évekig hordhatja őket az ember. Ez viszont sajnos nem így van. A textilmaszkok ugyanúgy elhasználódnak, elkopnak egy idő után, ebben az esetben pedig nem nyújtanak megfelelő védelmet. Szakértők árulták el, mire kell odafigyelni, hogy biztonságos maradjon a kiegészítő: ha ezeket a jeleket veszed észre, ideje beszerezni egy újat.

Kinyúlt pántok

Hannah Yokoji, a The Laundress mosodai és higiéniai tisztítószereket gyártó cég igazgatója elárulta, először mindig a pántokon látszódik meg, ha elhasználódott a maszk, hiszen ezek a viselés, a tisztítás és a magas hőfok hatására kinyúlhatnak, meglazulhatnak. Ebben az esetben pedig nem védik megfelelően az arcot, tehát nem biztonságos a viselésük. Ha azt veszed észre, hogy a pántjai túl lazák, kényelmetlenek, vagy hagyják előrecsúszni a darabot, mindenképpen érdemes lecserélned egy másikra. 

Már nem illeszkedik elég szorosan

A szakértő hozzátette, arra is figyelni kell, hogy megfelelően illeszkedik-e az orr, a szem, valamint a száj környékén. A maszknak az áll alá kell érnie, és nem szabad, hogy a széleknél hézagok legyenek, vagy elálljon a bőrtől, hiszen ezek csökkentik a védőképességét. Christina M. Madison közegészségügyi és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő hozzátette, ha az orrnyergen lévő rész vagy az itt elhelyezkedő fémcsipesz már nem feszül az orra, javasolt inkább új darabot beszerezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bolyhos, elvékonyodott anyag

Az egyértelmű, hogy ha akármilyen apró lyuk is keletkezik a maszkon, le kell váltani, ám a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az anyag elvékonyodása vagy bolyhosodása esetén is így kell tenni. Ha vékonyabbnak, áttetszőbbnek tűnik a kiegészítő, mint az elején, és tapintásra is érezhető egyes részein a különbség, nem szabad tovább viselni. Leann Poston orvos két egyszerű taktikát ajánlott ennek megállapítására: vagy tartsd egy lámpa elé, és ha átlátsz rajta, váltsd le, vagy pedig fújj bele a kinti hidegben a maszkba, és ha látod, hogy könnyedén átmegy rajta a meleg levegő, szintén szerezz be egy újat.

Ennél többször mostad már

Nemcsak az fontos, hogy az anyagon feltüntetett módon és hőfokon mosd a kiegészítőt, hanem Christina M. Madison szerint az is, hogy legfeljebb harminc mosás után cseréld le. Úgy véli, ez a maximum, amit a maszkok kibírnak úgy, hogy közben a lehető legnagyobb mértékű biztonságot is nyújtják. Ha ennél többször tisztítod, akkor az anyag már általában megkopik, elvékonyodik, elveszíti alakját és hatékonyságát.

A trükk, amivel tökéletesen illeszkedik a maszk az arcra

Dr. Olivia Cuid számos hasznos tippet oszt meg TikTok-oldalán, most pedig egy videóban azt mutatta meg, mit kell tenni ahhoz, hogy jobban passzoljon az eszköz. Valójában egy nagyon könnyű, körülbelül egyperces praktikáról van szó, mégis sokat segíthet, és megkönnyítheti a maszkviselést.

Ezt is szeretjük