Ezért veszít ízéből a paradicsom a hűtőben: tudományos magyarázat
A lehűtött paradicsom íze nem az igazi, de vajon visszafordítható a folyamat?

paradicsom-hutoszekreny
Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azokban a városi lakásokban, ahol nincs pince vagy spejz, a zöldségek, gyümölcsök szinte biztosan a hűtőszekrénybe kerülnek, hiszen az 5°C alatti hőmérsékleten lassabban romlanak meg az élelmiszerek.

Van azonban egy zöldség - illetve egyesek szerint inkább gyümölcs -, melyet nem szerencsés a hűtőszekrényben tárolni: ez pedig a paradicsom.

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

A hűtőszekrényben az alacsonyabb hőfokon tartás következtében a zöldségek, gyümölcsök érési folyamata lelassul, így élettartamuk növekszik. Ám a paradicsom esetében sajnos ez a pozitív hatás nincs ingyen: cserébe veszít az ízéből. 

Ennek oka, hogy a paradicsom alapvetően trópusi éghajlathoz szokott, így nem szereti a hideget. A Floridai Egyetem kutatója, Harry Klee és csapata arra a következtetésre jutott, hogy hűtés hatására egyes gének aktivitása csökken a zöldségben. A gének egy része pedig olyan enzimeket termel, melyek illékony vegyi anyagok szintetizálásáért felelnek. Ezek a vegyületek édesebbé teszik a paradicsomot, és összetettebb, vonzóbb aromát kölcsönöznek neki.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy amennyiben csak rövid ideig tart a hűtés, úgy a folyamat még visszafordítható. Ha tehát csak egy-két napig volt hűtőben a paradicsom, néhány óra szobahőmérsékleten, és visszanyeri az ízét. Amennyiben viszont már egy hete áll a paradicsom a hűtőben, sajnos az ízvesztés folyamata visszafordíthatatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes tehát fogyasztás előtt pár órával - de akár egy nappal is - kivenni a paradicsomot a hűtőből, illetve ügyelj rá, hogy ha csak lehet, ne távoli országból érkező paradicsomot vásárolj. A hűtőkamionban való utazás ugyanis sokat ronthat az ízélményen.

Tilos hűteni őket!

Vajon a paradicsomon kívül még mely élelmiszereket nem szabad hűtőben tartani? Még a tejtermékek közt is akad olyan, amit tilos hűteni!

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük