Ezért veszít ízéből a paradicsom a hűtőben: tudományos magyarázat
A lehűtött paradicsom íze nem az igazi, de vajon visszafordítható a folyamat?
Azokban a városi lakásokban, ahol nincs pince vagy spejz, a zöldségek, gyümölcsök szinte biztosan a hűtőszekrénybe kerülnek, hiszen az 5°C alatti hőmérsékleten lassabban romlanak meg az élelmiszerek.
Van azonban egy zöldség - illetve egyesek szerint inkább gyümölcs -, melyet nem szerencsés a hűtőszekrényben tárolni: ez pedig a paradicsom.
Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!
A hűtőszekrényben az alacsonyabb hőfokon tartás következtében a zöldségek, gyümölcsök érési folyamata lelassul, így élettartamuk növekszik. Ám a paradicsom esetében sajnos ez a pozitív hatás nincs ingyen: cserébe veszít az ízéből.
Ennek oka, hogy a paradicsom alapvetően trópusi éghajlathoz szokott, így nem szereti a hideget. A Floridai Egyetem kutatója, Harry Klee és csapata arra a következtetésre jutott, hogy hűtés hatására egyes gének aktivitása csökken a zöldségben. A gének egy része pedig olyan enzimeket termel, melyek illékony vegyi anyagok szintetizálásáért felelnek. Ezek a vegyületek édesebbé teszik a paradicsomot, és összetettebb, vonzóbb aromát kölcsönöznek neki.
A kutatók eredményei azt mutatják, hogy amennyiben csak rövid ideig tart a hűtés, úgy a folyamat még visszafordítható. Ha tehát csak egy-két napig volt hűtőben a paradicsom, néhány óra szobahőmérsékleten, és visszanyeri az ízét. Amennyiben viszont már egy hete áll a paradicsom a hűtőben, sajnos az ízvesztés folyamata visszafordíthatatlan.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Érdemes tehát fogyasztás előtt pár órával - de akár egy nappal is - kivenni a paradicsomot a hűtőből, illetve ügyelj rá, hogy ha csak lehet, ne távoli országból érkező paradicsomot vásárolj. A hűtőkamionban való utazás ugyanis sokat ronthat az ízélményen.
Tilos hűteni őket!
Vajon a paradicsomon kívül még mely élelmiszereket nem szabad hűtőben tartani? Még a tejtermékek közt is akad olyan, amit tilos hűteni!
8 étel, amit tilos a hűtőben tárolni: többet ártasz vele, mint használsz
A hűtő áldás, de van, aminek éppen ront a minőségén, ha belerakod.
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary