Ózdi vízkorlátozás - Másfél milliárdos támogatás vezetékekre
Tavaly másfél milliárd forintos támogatásról írt alá szerződést az önkormányzat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnagyobb hőségben sorban álltak az ivóvízért Ózd főként romák lakta városrészeiben a közkutaknál augusztus 4-én, vasárnap.

Ózd, forrás: MTI/Vajda János

A helyi önkormányzat június végi döntése értelmében vízpazarlás miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogál a víz a kutakból. Az ügy miatt több ellenzéki párt fejezte ki tiltakozását, a város polgármestere szerint egyesek felfújják az ügyet.

Vízkorlátozás a forróságban

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város honlapjának az önkormányzati döntést ismertető beszámolója szerint bizonyos személyek a város költségvetésének terhére pazarolják, illetve jogszerűtlenül vételezik az ivóvizet, ezért kényszerültek erre a lépésre.

Másfél milliárd forintos támogatás

Egy 2012-es közlemény szerint a Svájci Hozzájárulás részeként Svájc 1,5 milliárd forinttal támogatta az Ózdi Vízellátás Rekonstrukciója projektet. Tavaly december 5-én az ózdi önkormányzat, egy független szakértő és a Transparency International Magyarország a projekt építési szakaszára vonatkozóan írt alá megállapodást.

A közlemény szerint a projekt során az ivóvíz-ellátási infrastruktúra legfontosabb részeit ki fogják cserélni, ugyanakkor a teljes üzemirányítási rendszer is felújításra kerül. A Svájci Hozzájárulás részeként többek között ennek a projektnek is 2016-ig bezárólag meg kell valósulnia.

Az ózdi polgármestertől, Fürjes Páltól érdeklődtünk, hogy hogy áll a projekt, illetve mi történt ezzel a pénzzel, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint ez megtörténik, a cikk kiegészítésre kerül.

"Sokan pocsékolják a vizet"

Fürjes Pál a 444.hu-nak azt mondta, hogy egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni.

Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vizet - mondta a honlapnak a polgármester. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt - tette hozzá Fürjes Pál.

Reagált az ellenzék

A Demokratikus Koalíció mélységes felháborodását fejezte ki, amiért az ózdi önkormányzat elzárta a cigánytelepeken a vizet. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, ez színtiszta rasszizmus, az embertelenség csimborasszója, pőrén megmutatja a Fidesz gyalázatos gondolkodását. Az Együtt-PM azt közölte, hogy Juhász Péter, a választási szövetség társelnöke hétfőn ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az ózdi közkutak elzárásával kapcsolatban, bejelentést tesz az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő kormányhivatalnál, továbbá kéri majd az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, vizsgálja ki, nem történt-e közegészségügyi vészhelyzet.

Az ellenzéki tömörülés a közleményében azt írta: szombaton, a hőségriadó kellős közepén hajtották végre az ózdi önkormányzat egy korábbi döntését, és teljesen elzártak 26 közkutat a város többségében romák lakta részén, több mint 30-nál pedig korlátozták a víznyomást. Hangsúlyozták, hogy törvényellenes a közkutak elzárása olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, ezért a vízszolgáltatás haladéktalan helyreállítását követelik a közkutaknál.

Ezt is szeretjük