Így vihet haza havi fizetést a gyerek az állam támogatásával
Még lehet jelentkezni
A pályázatokat még egy hónapig le lehet adni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság felhívása szerint még egy hónapig, augusztus 30-ig lehet jelentkezni az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a középiskolába és Út az érettségihez alprogramjaira.

A 2013-2014-es tanévre vonatkozó Út a középiskolába és Út az érettségihez pályázati felhívásai már júniusban megjelentek. Az Út a szakmához, valamint az Út a felsőoktatásba ösztöndíjak felhívásai a nyár folyamán várhatóak.

Kiknek előny?

A tavalyi évfolyamban több mint 17 ezer hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű diák kapott ösztöndíjat. Összesen nyolcezer új belépőt számoltak, ebből ötezren vallottak roma származásukról. Az alapvető cél főként a roma tanulók tanulási és továbbtanulási esélyeinek javítása.

Kik jelentkezhetnek?

Az Út a középiskolába alprogramba 7-8. évfolyamos általános iskolások jelentkezhetnek, az alprogram keretében a legjobb tanulók akár 14 ezer forintot is kaphatnak havonta. Ez a legmagasabb összeg, de a tanulmányi eredménytől függ, így lehet 5, 6 vagy 8 ezer forint is.

Az Út az érettségihez alprogramba érettségit adó képzésben tanulók pályázhatnak, és szintén eredménytől függően 8, 11 vagy 15 ezer forintot is nyerhetnek.

Az Út a szakmához alprogramban szakiskolások vesznek részt, 7 ezer, 10 ezer és 13 ezer forint is lehet az ösztöndíjuk. Az Út a tudományokhoz alprogram célja pedig a természettudományok, a műszaki tudományok és matematika területe iránt érdeklődő tanulókat támogatása.

Út az érettségihez alprogram

A program célja, hogy a jelentkező tanulók sikeresen elvégezzék középiskolai tanulmányaikat, amihez az ösztöndíjat az előző év végi tanulmányi eredmény alapján állapítják meg, és a következőképpen alakul: 2,00-3,30 átlagnál 8 ezer forint, 3,31-4,20 átlagnál 11 ezer forint, 4,21-5,00 átlag között 15 ezer forint.

Minden ösztöndíjban részesülő diáknak van egy mentora, akivel szemben elvárás, hogy az általa mentorált tanuló felsőbb évfolyamba lépjen úgy, hogy az előző tanév végi átlagát nem rontotta, valamint sikeres érettségi vizsgát tegyen, és tanulmányi átlagát ne rontsa. A mentornak az utolsó kéthavi ösztöndíjat vissza kell fizetnie, ha mentorált tanulónak javító- vagy osztályozóvizsgát kell tennie, az eredménytől függetlenül. Az alprogramra pályázhat minden 9-12. évfolyamos középiskolába járó tanuló, a 6 vagy 8 évfolyammal működő középiskolában pedig a 7-12. évfolyam között lehet jelentkezni. A pályázatokat 2013. augusztus 30-ig lehet benyújtani.

Mi kell hozzá?

A pályázat benyújtásához mindenképpen igazolni kell a szociális rászorultságot, aminek hiányában a tanuló nem jogosult a pályázat benyújtására. Kellenek hozzá a tanuló és a szülő vagy gondozó adatai, nyilatkozat a szociális helyzetről, a szülő nyilatkozata, ha a tanuló roma származású, arról is kell nyilatkozni, továbbá a tanuló év végi tanulmányi átlaga is szükséges a pályázathoz.

Az alprogramról itt lehet további információt találni, az Út a középiskolába alprogramról pedig itt lehet tájékozódni.

Ezt is szeretjük