Most végre összefog a jobb- és a baloldal

Van, amiben egyetértenek

A parlamenti többség szerint a diákoknak meg kell ismernie a múlt tragédiáit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés oktatási bizottsága május 13-án, hétfőn tárgyalta azt az indítványt, amit a Jobbik, a KDNP és az MSZP nyújtott be, miszerint kötelezővé tennék a Terror Háza, a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhelyek, valamint a Holokauszt Emlékközpont meglátogatását az ötödik-nyolcadik osztályosok számára.

Az MTI május 13-i információi szerint a kormány vitára érdemesnek találta a javaslatot, amire május 13-án került sor a parlamentben. A Fidesz alapvetően támogatta az MSZP javaslatát, de leszögezte, hogy a program nem lehet kötelező jellegű. Ezek mellett elhangzott még a bizottsági ülésen, hogy ez rengeteg finanszírozási kérdést felvet.

Három párt is javasolta

Eredetileg Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke nyújtotta be április 10-én javaslatát, miszerint minden felső tagozatos diáknak kötelezően el kellene látogatnia a recski munkatáborból kialakított emlékparkba. A jobbikos képviselő azzal érvelt, hogy mindenkinek meg kellene ismernie a szocialisták igazi arcát. Ferenczi Gábor jobbikos képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a gyermekeket arra kell nevelni, hogy kollektív bűntudatot vállaljanak évtizedekkel ezelőtti bűnökért.

A KDNP-s Rubovszky György, Harrach Péter és Tarnai Richárd képviselők április 30-án javasolták az Országgyűlés előtt, hogy az általános iskola felső tagozatában legyen kötelező a Terror Háza látogatása. Ennek költségeit a köznevelési intézmény térítené, és arra kérték a kormányt, hogy június 30-ig alkossanak rendeletet erről.

Indoklásuk szerint sokan vannak, akik a hibás oktatásban nevelkedett nemzedékhez tartoznak, és még a parlamentben is megfigyelhető ez néhány ember esetében. Ezekkel az emberekkel meg kell ismertetni, hogy mi az objektív valóság a diktatúráról.

Az MSZP-s Lendvai Ildikó, Tóbiás József és Steiner Pál május 2-án azzal csatlakozott az indítványhoz, hogy az auschwitz-birkenaui emlékhelyek és a Holokauszt Emlékközpont látogatását is kötelezővé tenné. A szocialisták szerint "a legfontosabb kötelezettségünk azonban gyermekeink, unokáink, a jövő nemzedékének igaz tanítása, azért, hogy tudják, mi történt Auschwitzban és a pesti Duna-parton. Azért, hogy demokratikus, toleráns és befogadó legyen a jövő Magyarországa." A program a történelemoktatás keretein belül történne.

Más országban is az oktatás része

A brit kormány már 2006-ban bevezető jelleggel ismertette hasonló programját, amely szerint a középiskolai tanterv kötelező része az auschwitzi haláltábor meglátogatása. Ennek finanszírozása központilag zajlik. Az iskolák 16-18 éves diákjai esetében 2,1 millió fonttal támogatják az utazást. A látogatás mindössze egynapos, reggel utaznak Lengyelországba, majd körbevezetik őket a barakkokon, a krematóriumon és a foglyok lenyírt haját, cipőit és ruháit bemutató múzeumon.

Ezt egy megemlékező rendezvény követi, majd még aznap este visszatérnek Nagy-Britanniába. A diákoknak továbbá lehetőségük van túlélőkkel találkozni és személyes tapasztalataikat meghallgatni. A nyomasztó kirándulást a brit Holokauszt Oktatási Alap szervezi.

Ezt is szeretjük