Az egyetlen ismert állat, aminek nincs szüksége oxigénre: egyedülálló képességgel rendelkezik
Nagyon szokatlan módszert fejlesztett ki arra ez a különös faj, hogy oxigén nélkül is életben tudjon maradni.

élőlény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lazacban élősködő, ebihalszerű parazita, a Henneguya salminicola oxigén nélkül is képes életben maradni.

A kutatók a különös élőlény vizsgálata közben észrevették, hogy a parazitáknak nincs mitokondrionális genomja, ezek pedig a sejt „erőművei", amik az energiatermelés során az oxigénre támaszkodnak. 

Az oxigén nélkül élő paraziták

Tel-avivi tudósok fedezték fel ezeket a lényeket, és olyannyira meglepte őket a felépítésük, hogy többször is lefuttatták elemzésüket. De újra és újra azt az eredményt kapták, hogy nincsen mitokondriumuk.

141929 myxospores-of-henneguya-salminicola

Egyetlen állatról sem derült ki ez idáig, hogy képes lehet oxigén nélkül élni. A Henneguya salminicola annak ellenére, hogy mikroszkopikus lény, és kevesebb mint tíz sejtből áll, állatnak minősül.

- Az eddigi tudományos nézet szerint az evolúció során az egyszerű létformákból, azaz az egysejtűekből fejlődtek ki az összetettebb, bonyolultabb organizmusok - mondta prof. Dorothee Huchon, a tanulmány egyik társszerzője.

- Azonban itt van egy állat, akinek evolúciós folyamata épp ellenkezőleg zajlott le. Mivel oxigénmentes környezetben élt, megszabadult a légzésért felelős, azaz a számára szükségtelen génektől, hogy egyszerűbb létformává alakulhasson át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan élhet egy ilyen lény?

A parazita lazacok és pisztráng izomzatában élősködik, kis fehér csomókat hoz létre bennük, ezzel megbetegítve a halakat. Emiatt a környezet miatt tűnhetett el belőlük a mitokondrium, egyszerűen a Henneguya salminicola alkalmazkodott az oxigénszegény életformához, és már más módon termeli az energiát.

halacska

Jelenleg sem tudják a tudósok, mi hajthatja az aprócska lényeket. A mikroszkopikus felvételeken észrevették a kutatók az állatok egykori szerveit is, de genetikailag nem úgy funkcionálnak, mint más állatokban. A tudósok szerint a lény a lazacsejtekből nyerheti energiáját, más elméletek szerint képes lélegezni oxigénmentes környezetben. Az élőlény felfedezése megváltoztatta az evolúcióról alkotott szemléletet.

Hibrid állatok, amelyeknek a létezéséről sem tudtál

Furcsa, de olykor a különböző fajba tartozó állatoknak is lehet közös utódjuk.

(Borító és ajánlóképek forrása:  Bbiron01 / Reddit, cikken belüli képek forrása: Stephen Atkinson / Wikimedia CC BY-SA 4.0, Flying Penguin / Wikipedia Közkincs)

Ezt is szeretjük