Rátaláltak az egyik első vízöblítéses WC-re: fotón a különös eszköz

Kínában akadtak rá a különös leletre.

Ősi vécé
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Megtalálták a világ egyik legősibb vízöblítéses vécéjét Kínában az ország északi részén található Jüejang palotakomplexumában. 

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia régészei két épületnél folytattak feltárást, amikor ráakadtak a különös külsejű leletre.

Ősi vécé

A vécé 2200-2400 éves lehet, és a hadakozó fejedelemségek korára vagy a Han-dinasztia kezdetére datálható, írja a 24.hu a Business Insider cikke alapján.

Bár a modern vízöblítéses vécét Angliában fejlesztették ki a 19. században, már korábban is ismertek öblítéses technológiákat az illemhelyeken a világ különböző pontjain. A Kínában most felfedezett rendszer nagyon fejlettnek tűnik. 

A csészét és a hozzá tartozó alkatrészeket, köztük egy kivezetőcsövet, tavaly nyáron találták meg. A tudósok úgy vélik, hogy a különleges mellékhelyiséget a palota lakói használták, és a szolgáknak minden alkalommal vizet kellett önteniük az eszközbe. A felfedezés nagy meglepetésként érte a régészeket. 

A szakértők úgy gondolják, hogy a lelet környékén lévő talaj elemzéséből következtetni tudnának a korabeli elit étkezési szokásaira. A Jüejang palotakomplexumnál folyó ásatások segíthetnek jobban megérteni az ősi dinasztiák fővárosait, írja a cikk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Luxus a legkisebb helyiségben: így lehet a lakás egyik legszebb zuga a WC

A WC is lehet stílusos, csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

Luxus a legkisebb helyiségben: így lehet a lakás egyik legszebb zuga a WC

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük