6 hétköznapi dolog, amit soha ne dobj a WC-be: könnyen eldugíthatják a rendszert

Ezek a mindennap használt termékek nem valók a kagylóba.

WC-dugulást okozó hétköznapi dolgok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A WC a nem rendeltetésszerű használattól gyorsan eldugul, ide tartozik az is, amikor olyan, mindennapos hulladékokat dobálnak bele, amelyeknek a kukában lenne a helyük.

Gyakran kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a kagylóba dobd a kezed ügyébe kerülő szemetet, de annál nagyobb galibát okozhat, amit olykor már nem is lehet szakember segítsége nélkül orvosolni. Ha tehát ellenállsz a csábításnak, adott esetben komoly fejfájástól és pénzkidobástól kímélheted meg magad.

WC dugulását okozó dolgok

Egy mellékhelyiségben sokféle hulladék keletkezik, amelyektől gyorsan szabadulna az ember. Alapszabály viszont, hogy a kagylóba csak a toalettpapír, illetve a lehúzható guriga kerülhet. Még az ártalmatlannak tűnő papírszemetek is könnyen duguláshoz vezethetnek. Sokan a fáradt olajat is ide öntik ki, pedig amellett, hogy a zsiradék szintén hozzájárulhat a lefolyó eltömítődéséhez, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a csatornahálózatba kerülve tetemes mennyiségű élővizet is szennyezhet. Célszerű a kihűlés után összegyűjteni, majd leadni az arra kijelölt gyűjtőpontokon.

Papírtörlő és papír zsebkendő 

A papírtörlőről és a papír zsebkendőről többen tévesen úgy gondolják, hogy nem sokban különbözik a WC-papírtól, így nyugodt szívvel kidobható a kagylóba. Ezek a termékek azonban sokkal nehezebben bomlanak le, mivel erősebb a szerkezetük. Idővel eltömíthetik a rendszert, így a kukában van a helyük - de nem a szelektívben!

Nedves törlőkendő

A mellékhelyiségben többféle nedves törlőkendő előfordulhat, a kozmetikai verzióktól a popsitörlő kendőkön át a takarításhoz használt opciókig. Közös bennük, hogy elég masszív az anyaguk, ezért aztán a lebomlásuk hosszú időt vehet igénybe. A csőben megrekedve akadályt képezhetnek, és más szennyeződéseket is felfogva tekintélyes méretű dugó alakulhat ki belőlük.

Fogselyem

A fogorvosok figyelmeztetése nyomán ma már egyre többen használnak fogselymet a mindennapok során. Bármennyire is aprónak és ártalmatlannak tűnik, komoly problémához vezethet, ha nap nap után lehúzod a WC-n. Elég, ha egy kicsit korosabb, rozsdásabb, érdesebb a cső, és máris könnyen megakadnak benne a fogselyemszálak, idővel pedig egész nagy csomót képezhetnek.

Cigarettacsikk

Akadnak szép számmal, akik a mellékhelyiségben is cigarettáznak, és az is előfordul, hogy valaki a dolga végeztével a kagylóba dobja a csikket. Téves feltételezés, hogy a szűrő papírból készül, így könnyen lebomlik, valójában ugyanis az anyaga cellulóz-acetát, egy módosított cellulózból készült bioműanyag. Ez ugyan könnyebben lebomlik, mint a hagyományos műanyag, de nem olyan könnyen, mint a papír, így fennáll a dugulás lehetősége.

Intimhigiéniai termékek

Az intimhigiéniai termékek, tamponok, betétek helye egyértelműen a szemetesben van. Ezek kifejezetten úgy lettek megalkotva, hogy elnyeljék, ne áteresszék a folyadékot, ráadásul bizonyos esetekben az eredeti méretük többszörösére is megduzzadhatnak. Pillanatok alatt eltömíthetik az egész rendszert, ha valaki a kagylóba dobálja őket, és nehezen is lehúzhatók.

A leglehetetlenebb helyek, ahová WC-t szereltek

Érdemes vetni pár pillantást a következő megoldásokra, ugyanis ezeket a toaletteket borzasztóan lehetetlen helyekre szerelték. Egy biztos: az emberi leleményesség határtalan.

A leglehetetlenebb helyek, ahová WC-t szereltek: a lépcsőfeljáró kellős közepére is került

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük