Kutyapiszoárt tesztelnek Budapesten: így működik a különös szerkezet

Az önkormányzat azt reméli, hogy a cseh találmány segít megvédeni a park növényzetét és az utca tisztaságát.

Kutyapiszoár Budapesten
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyelőre csak egy helyen tesztelik Budapesten a különleges szerkezetet, amelytől azt remélik, hogy segít megvédeni az utca tisztaságát.

A piszoár faváltozata körülbelül 20 ezer forint, a nagyobb igénybevételre tervezett betonverziója pedig 120 ezer forint körüli áron beszerezhető. 

Kutyapiszoár Budapesten

Az első budapesti kutyapiszoárt Józsefvárosban tesztelik, a felújított Déri Miksa utcában, derül ki a jozsefvarosujsag.hu cikkéből. Az önkormányzat azt reméli, hogy a cseh találmány segít megvédeni a park növényzetét és az utca tisztaságát. 

A kutyapiszoárt tavaly szerezte be az önkormányzat a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára. A szervezet elnöke, Hirbek Edina elmondta a lapnak, hogy egy külföldi kiállításon találkoztak a találmánnyal, amelynek egyébként létezik fa- és betonváltozata is. 

A szerkezet a kutyák területjelzési ösztönére alapoz, ugyanis a kanok és a domináns szukák vizelettel jelölik meg a területüket, és folyamatosan felüljelölik a más kutyák által hagyott vizeletnyomokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kutyák általában ugyanazokon a pontokon pisilnek, és ehhez akár egy földből kiálló tízcentis tárgy is elég nekik. Ezt használja ki a találmány, ami tulajdonképpen egy 60 centiméter magasságú, speciálisan kialakított betonkúp, illetve faoszlop.

GettyImages-1313816374
Fotó: Cunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

A piszoár a speciálisan kialakított nyílásain keresztül befogadja a vizeletet, és valamennyit még takarítás után is magában tart, így magához tudja vonzani a kutyákat, akik oda akarnak pisilni, hogy jelet hagyjanak. A szerkezet tehát a területjelölési ösztönt használja ki. A piszoár könnyen tisztítható, az eső is le tudja mosni, de a csak kutyák számára érzékelhető szaga így is megmarad.

A kutyapiszoár faverziója körülbelül 20 ezer forintba, a nagyobb igénybevételre tervezett betonpiszoár pedig nagyjából 120 ezer forintba kerül. Csehországban már elég sok helyen használják az eszközt, Kanadában és Lengyelországban pedig épp a tesztelése zajlik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

8 kutya, aki nagyon vicces helyzetbe került: képeken mutatjuk a legmókásabb oldalukat

Ezek a kutyák nemcsak meglepték, hanem alaposan meg is nevettették gazdáikat.

8 kutya, aki nagyon vicces helyzetbe került: képeken mutatjuk a legmókásabb oldalukat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük