Gyerekek az óvóhelyeken, szétbombázott lakások: megrázó, friss fotók a háborús zónából
Már harmadik napja tart az oroszok inváziója Ukrajna ellen, több ezer ember kényszerült emiatt elhagyni az otthonát.

háború3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ukrajnában három napja folynak a küzdelmek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én reggel támadást indított az ország ellen. Több nagyváros is áldozatául esett a támadásoknak, de a leginkább a főváros, Kijev érintett.

Kijevben a péntekről szombatra virradó éjjelen a helyszíni beszámolók alapján folyamatosak voltak a robbanások hangjai, és a légvédelmi szirénák is egyfolytában szóltak. A lakosság egy része az elmúlt két napban próbált nyugati irányba, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország felé menekülni, sokan pedig a metróállomásokon, föld alatti pincékben húzták meg magukat.

Friss fotókon a háború sújtotta Ukrajna

A világ vezetői folyamatosan tanácskoznak, hogyan is lehetne békés úton elsimítani a konfliktust, több nagyvárosban pedig háborúellenes tüntetéseket szerveztek a civilek, így jelezve, hogy kiállnak Ukrajna mellett, és elítélik az orosz lépéseket. Közben olyan álhírek is kezdtek terjedni, hogy Ukrajna megadja magát, ám Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat reggel a közösségi oldalán bejelentette, hogy ez nem igaz, nem teszik le a fegyvert, megvédik országukat. Ukrajnában már nincs korhatárhoz kötve, ki léphet be a seregbe, a katonai szolgálat alól azonban mentesítve vannak azok, akiknek három gyermekük van, vagy egyedül nevelik 18 év alatti gyermeküket. Nem kell bevonulniuk azoknak sem, akik állami szerveknél, különböző intézményekben végeznek fontos munkát, valamint a felsőoktatás szereplői, így a hallgatók, az oktatók is mentesülnek a katonai szolgálat alól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, MTI)

Ezt is szeretjük