Újabb döntéseket hozott a kormány: a legfrissebb intézkedésekről nyilatkozott Orbán Viktor
A miniszterelnök újabb nyilatkozatot tett a járványhelyzettel kapcsolatban.

orban-viktor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfő déli nyilatkozatában ismertette a kormány gazdaságmentő akciótervét Orbán Viktor. A miniszterelnök arról beszélt, hogy igazságtalan helyzetbe kerültünk, amelyben ráadásul egyszerre kell felvenni a harcot a járvánnyal és a miatta kialakult gazdasági helyzettel is. A miniszterelnök szerint a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzanak létre.

Mint mondta, a gazdaságmentő akciótervet három ütemben hajtják majd végre, ennek első üteme a hiteleseket és vállalkozókat segítő intézkedések bevezetése volt. Most elérkeztünk a második ütemhez, melynek során átcsoportosítják a GDP 18-20%-át, a 2020-as költségvetési hiányt 1%-ról 2,7%-ra emelik. A mai nappal ötpontos programot indítanak el: ezek mindegyikének több alprogramja is van, amelyek közül a miniszterelnök most egyet-egyet emelt ki.

A gazdaságvédelmi akcióterv öt pontja:

  1. Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
  2. Munkahelyteremtés: beruházásokat támogatnak 450 milliárd forint értékben.
  3. A kiemelt nemzetgazdasági áldozatok megmentése: támogatják a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát és közlekedést, valamint a film- és kreatív ipart.
  4. Vállalatok finanszírozása: kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segítik a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását.
  5. Család- és nyugdíjasvédelem: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelyet négy részletben juttatnak el: a nyugdíjasok 2021-től négy éven át minden februárban plusz egyheti juttatást kapnak a januárin felül.

További intézkedések

A gazdaságmentő intézkedésekről elsőként Gulyás Gergely számolt be szombaton az online kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot, valamint közös teherviselésre kötelez másokat is, politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is - írta az MTI.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50%-át, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

Ismertette: a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak. Hozzátette: a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre 73 ezerrel, 1 275 542-re nőtt a világban. A Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a legfrissebb adatok szerint 744, az elhunytak száma 38. Itthon már 67-en meggyógyultak, 14 325-en vannak hatósági házi karanténban és 22 282 mintavétel történt. Ám az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb lehet a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Kiemelt kép: Getty Images/Gabriel Kuchta

Így teltek a kijárási korlátozás első napjai

A polgárok többsége megértette a rendeletet, de már az első napokban több mint 700 esetben kellett a szabályszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek. Járőröző rendőrök, üres terek: fotókon mutatjuk a korlátozást a gyakorlatban.

Ezt is szeretjük