Mikor derül ki, hogy folytatódnak-e a kijárási korlátozások? Orbán Viktor fontos döntésekről beszélt
A miniszterelnök a Kossuth rádióban számolt be a tervekről és intézkedésekről.

orban-viktor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök jövő szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a múlt héten bevezetett kijárási korlátozások jövőjét illetően. A kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e, vagy sem. - Ha a kényszer rávisz, megtesszük - fogalmazott.

Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, "vinné az embert a lába, a szíve", de "ez most aligha lesz lehetséges", vagy csak szigorú korlátozások között.

Fontos intézkedések

A miniszterelnök az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük - mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le, ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni, valamint 58 hotelt, ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak. Továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve. Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára - mondta Orbán Viktor.

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak - jelentette be a műsorban. Az ezt - és más intézkedéseket, pénzügyi eszközöket is - tartalmazó járványügyi alapot szombaton mutatja be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét. - Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjuk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét, (...) a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem - fogalmazott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre közel 79 ezerrel 1 016 401-re nőtt a világban. A Covid-19-ben eddig 53 160-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 5904-en. A meggyógyultak száma 211 775, a csütörtök reggelinél 17 464-gyel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 181 országban van jelen.

Fotók: Getty Images

Így teltek a kijárási korlátozás első napjai

A polgárok többsége megértette a rendeletet, de már 739 esetben kellett a szabályszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek. Járőröző rendőrök, üres terek: fotókon mutatjuk a korlátozást a gyakorlatban. 

Ezt is szeretjük