Leheletből is ki tudja mutatni a koronavírust egy új teszt: már a tünetek megjelenése előtt jelez
Mesterséges intelligenciával működő szenzort fejlesztettek a koronavírus korai felismerésére.

covid-19
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mesterséges intelligenciával működő kicsiny szenzort fejlesztettek izraeli tudósok az új koronavírus okozta Covid-19 korai diagnózisára, egy másik izraeli kutatócsoport a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgozott ki új, UV-sugárzáson alapuló módszert.

Egy okostelefon-méretű eszköz segítségével a gépi tanulásra programozott nanoszenzorok a páciens lehelete alapján meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést még a tünetek jelentkezése előtt - közölte hétfőn az Izraeli Műszaki Intézet, a Technion. A szenzorokat úgy is lehet használni, hogy a mellkasra vagy a kézre illesztik, mint egy matricát, amely a bőrön át mutatja ki a fertőzést.

- Úgy véljük, hogy ezzel a két olcsó eszközzel hamarosan diagnosztizálni lehet az új koronavírus okozta fertőzést - áll a közleményben.

A Technion nemrég jelentette be, hogy tudósai húsznál is több laboratóriumban éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy segítsenek a vírus terjedését megállítani. A korai diagnózis eszközei mellett védőoltást és gyógyszert is fejlesztenek, valamint olyan robotrendszereket, amelyek távolról végzik a páciensek megfigyelését és ápolását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állami tulajdonú Izraeli Űrtechnikai Intézet, az IAI kutatói a Samir Egészségügyi Központtal együtt kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgoztak ki UV-sugárzáson alapuló rendszert - írta közleményében hétfőn a kórház. A rendszerhez szükséges nyersanyagot az IAI állította össze, majd a Samir kórházban folytatták a projektet. Becslések szerint egy héten belül elkezdhetik a kipróbálást.

Fotók: Getty Images

Így teltek a kijárási korlátozás első napjai

Járőröző rendőrök, üres terek: fotókon mutatjuk a korlátozást a gyakorlatban.

Ezt is szeretjük