Orbán Viktor a koronavírusról: friss interjúban beszélt a járványhelyzetről a miniszterelnök
Orbán Viktor szerint a tömeges megbetegedések valószínűleg nem kerülhetők el.

orban-viktor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország még mindig a csoportos koronavírus-megbetegedések szakaszában van, nem lépett át a tömeges megbetegedések időszakába, de ez valószínűleg be fog következni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orvosprofesszorok véleménye is az, hogy a fertőzés nagyarányú megnövekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges - közölte a kormányfő, hozzátéve: azért kell lassítani a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket. Ismertette: a friss adatok szerint 85 beteg van az országban, közülük hatnak súlyos az állapota, egy ember meghalt, heten meggyógyultak.

A miniszterelnök a veszélyeztetettekhez szólt

Orbán Viktor azt várja, hogy a jövő héten a betegellátással foglalkozó orvosi munkacsoport képes lesz egyértelműen megmondani, a különböző társadalmi csoportok fertőzés esetén körülbelül mire számíthatnak, így pedig kisebb lehet az emberek félelme. Az azonban már most elmondható, hogy a legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek közül kerül majd ki - hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök az idősekhez szólva hangsúlyozta: - Nem arról van szó, hogy ők tehertétel vagy veszélyforrás lennének, hanem arról, hogy ha a járvány tömegessé válik, akkor a legnagyobb bajba ők kerülnek majd, és mi aggódunk értük. Az nem lenne helyes, ha kötelező rendszabályokat hoznának az idősekre, ezt szeretné elkerülni, kérni viszont szabad: arra kérem az idős embereket (...), maradjanak otthon. Az önkormányzatok kötelesek ellátni az otthon maradó időseket - mondta.

Jelezte, hogy az immunhiányos gyermekeket is súlyosan érintheti a vírus. Felhívta a figyelmet: azok a szülők, akik nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel, beadhatják őket az iskolába. Ugyanez igaz az ügyeletre kijelölt óvodákra. Közölte továbbá: jól döntött a kormány, amikor megfogadta a járványügyi szakemberek tanácsát, és az intézkedéseket már a járvány korai szakaszában bevezette, így a terjedés lassú.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem kerülhető el a tömeges megbetegedés

Abban egyetértenek a matematikai modellekkel foglalkozók, hogy lassítani ugyan tudják a vírus terjedését, de a végén a megbetegedések száma nagyjából ki fog egyenlítődni egész Európában.

Drámai helyzet, mint Olaszországban, abból állhat elő, ha gyorsan fut fel a megbetegedések száma, és összeomlik az egészségügyi ellátórendszer. Ez ellen az eszköz- és humánerőforrás-kapacitás megnövelésével, valamint a beérkező, intenzív ellátásra szorulók számának lassításával lehet védekezni: mind a két dolgot egyszerre tesszük - fejtette ki Orbán Viktor.

Ismertette: megnövelték az egészségügyben dolgozók számát, ám fel kell készülni arra, hogy köztük is lesznek megbetegedettek, de meg van tervezve, hogy a helyükre ekkor kik lépnek be. Megjegyezte, egy virológus-munkacsoport dolgozik egy gyógyszermódosításon, hátha így gyorsabban megtalálható a megfelelő gyógyszer legalább a koronavírus-tünetek enyhítésére.

Mi a helyzet az egészségüggyel?

Arról is beszélt, nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő a mostani fertőzési szinthez, de mivel nagyobbra készülnek, ezért többet kell vásárolni az eszközökből, mint amennyi az adott pillanatban szükséges. A tömeges járványra vonatkozóan van felhasználási sorrend is: először az egészségügyben dolgozóknak adnak majd maszkokat és eszközöket, majd a közbiztonságiaknak, azután pedig a közigazgatásban lévőknek - közölte.

Milliószám vannak maszkok Magyarországon, gyártanak is ilyeneket - például a börtönökben -, nyersanyagot is szereznek be, és a különböző típusú maszkok mindegyikéből vásárolnak - közölte. Az összes kapcsolatrendszert beindították: - Pekingtől Sanghajig a repülőtereken ott vannak az embereink - jelentette ki, hozzáfűzve: a védekezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

- A kollektív védekezést megszerveztük. (...) Ma egy védekezésre berendezett állapotban lévő közösség a magyarok közössége - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: - van egy rendes katonai tervünk a védekezésre.

Akik külföldön kerültek bajba, azokról a külügyminisztérium gondoskodik, a határokat lezárták - csak humanitárius folyosók működnek -, elegendő számú katona és rendőr van, a tiszti növendékeket is mozgósították, a létfontosságú vállalatokhoz kirendelték a katonai törzseket, az orvosok beosztását elvégezték, a járványügyi kórházakat kijelölték, és épül is járványkórház - sorolta.

A munkavállalók sorsa

Most a cél az, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából, aki pedig valamilyen okból nem tud dolgozni, az mihamarabb újra munkába állhasson - mondta a miniszterelnök a gazdasági intézkedésekről beszámolva. Nagyon fontos, hogy az ország dolgozzon - emelte ki, jelezve: ez persze nem lehetséges minden körülmények között, de segítenek annak, aki elveszíti munkáját.

Hozzátette: a vállalkozókat is próbálják támogatni, hogy ne kelljen elbocsátani embereket. Az emberek attól félnek - folytatta Orbán Viktor -, hogy elveszítik a munkahelyüket, közben ketyegnek a hitelek, elviszik a fedezetet, majd pénzügyileg tönkremennek. Ezért első intézkedésként az év végéig felfüggesztették a felvett hitelek tőke- és kamattörlesztését. Vagyis nem kell attól tartani, hogy ha valaki most nem tud fizetni, akkor lenullázódik az, amit az elmúlt tíz évben felépített - hangsúlyozta.

Kiemelte, óriási összegről van szó, hiszen az országban egy évben a bankoknak fizetett összes törlesztés mintegy 3600 milliárd forint. Arra a kérdésre, hogy a bankok partnerek-e, a miniszterelnök azt felelte: ezt nem kérdeztem meg, de a reakciókból úgy látom, igen. Emellett az érzékeny ágazatokban, a taxisoktól a vendéglátósokon át a szállodásokig járulékfizetési könnyítéseket rendeltek el - közölte, hozzátéve, további lépésekre is lesz szükség.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Így kezdődhetett a járvány

Egy hivatalos belső dokumentum szerint a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig mindennap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma.

Ezt is szeretjük