Így kezdődhetett a járvány: új részleteket tártak fel a koronavírus eredetéről
Egy 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus.

apolo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

November közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta - írta internetes oldalán egy pénteken megjelent cikkben a South China Morning Post - SCMP - című hongkongi lap.

A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig mindennap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma. December 17-én regisztráltak először két számjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül, december 20-ára pedig már hatvan esetet tartottak számon.

Az új évre közel 400 fertőzöttről tudtak

Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa december 27-én közölte a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában a fertőzés okával. 2019 utolsó napjáig 266 fertőzöttről tudtak, majd 2020 január 1-jén már 381 esetet regisztráltak.

A vuhani egészségügyi hatóságok ezzel szemben január 11-én még csupán 41 fertőzöttet jelentettek hivatalosan. A novemberben jelentett első kilenc fertőzött - négy férfi és öt nő - közül egyik pácienst sem jelölték meg, mint nulladik fertőzöttet. A SCMP rámutat: lehetséges, hogy még korábbi esetek is voltak azoknál, amelyeket a lap birtokába került dokumentumban felsoroltak.

Aj Fen, a Vuhani Központi Kórház orvosa volt az első, aki megpróbált hírt adni az új vírus felbukkanásáról. Az orvos arról számolt be, hogy a kórházban december 16-án diagnosztizáltak egy beteget egy korábban ismeretlen koronavírus okozta fertőzéssel. Más orvosok beszámolója alapján úgy tűnik, hogy Vuhanban az egészségügyi dolgozók december végén értesültek az új koronavírus megjelenéséről, de azt az utasítást kapták, hogy ne adjanak ki semmilyen információt a nyilvánosságnak.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteki jelentése szerint csütörtök éjfélig már csupán öt újabb fertőzöttet diagnosztizáltak a 11 millió lakosú Vuhanban, ahol már második napja tíz alatti a napi új esetek száma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hupej tartomány többi részén nyolc napja nem jelentettek egyetlen új fertőzöttet sem. Az ország többi részén 3 újabb esetet regisztráltak, és a páciensek mind külföldön fertőződtek meg, majd utaztak Kínába. Az ország szárazföldi részén csütörtök éjfélig a járvány 80 813 fertőzéshez és 3176 halálesethez vezetett. A gyógyultak száma meghaladja a 64 ezret, miközben jelenleg még több mint 13 ezren állnak kezelés alatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Featurechina/Cseng Jüan

Képeken a vuhani orvosok és ápolók munkája

A kínai falvakban permeteződrónokkal fertőtlenítettek, Vuhanban két kórházat építettek fel tíz nap alatt, emellett ingyenes kézikönyv is megjelent a koronavírus elleni védekezésről. Képeken mutatjuk a vírus elleni küzdelmet.

Ezt is szeretjük